Înfrățirea parohiilor Teleac din județele Alba și Mureș

14 Octombrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în Duminica a XXI-a după Rusalii (13 octombrie), în parohia Teleac, protopopiatul Reghin, a avut loc evenimentul intitulat „Teleceni mureșeni și albaiulieni”. În anul omagial al satului românesc, o parte din credincioșii parohiei Teleac, protopopiatul Alba Iulia, au întors vizita credincioșilor din parohia cu același nume din județul Mureș, care anul trecut au poposit pe malul stâng al râului Mureș, unde au luat parte la sărbătoarea satului Teleac, județul Alba.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii la care s-au rostit rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra celor două comunități, dar și pentru toate darurile pe care părintele Ovidiu Ujică le-a primit de la Părintele luminilor în cei 10 ani de păstorire a creștinilor din parohia Teleac, protopopiatul Reghin. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul vocal al parohiei Teleac din protopopiatul Alba Iulia.

La final, a fost oficiată slujba parastasului pentru preoții, dascălii, primarii, eroii și toți credincioșii din celor două comunități, iar mai apoi a avut loc un recital de pricesne interpretate de către Alexia Aștilean și Dragoș Bocica, din partea gazdelor, și de către Mădălina Crișan, Ioana Magda și corul telecenilor de Alba, din parte oaspeților. Domnul profesor Alexandru Todea și domnul Constantin Bucea au prezentat apoi istoria celor două localități cu același nume. Bucuria comuniunii a continuat la căminul cultural din sat, unde toți cei prezenți au luat parte la o agapă frățească.

Localitatea Teleac, aparținătoare comunei Gornești din județul Mureș, este atestată documentar încă din anul 1381. Numele satului se leagă de groful Teleky, român prin descendenți, pe moșia căruia oamenii de aici lucrau ca iobagi, iar alții de ocupau cu creșterea oilor. La anul 1814 exista o biserică din lemn, care ulterior a fost demolată. În anul 1926 se construiește un alt locaș de rugăciune, tot din lemn, care a fost mistuit de un incendiu. Actualul edificiu a fost ridicat între anii 1970-1972, în vremea preotului Ioan Badea, urmând să fie sfințit în luna octombrie a anului 1972 de către Mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului.

De-a lungul anilor s-au realizat multe lucrări de consolidare, înfrumusețare și dotare a locașului cu cele de trebuință desfășurării cultului liturgic. Din anul 2009, parohia Teleac se află sub păstorirea vrednicului părinte Ovidiu Ujică, sfinția sa ocupându-se „cu timp și fără de timp” de bunul mers al parohiei și de sufletele credincioșilor care i-au fost încredințați spre păstorire. În ultimii ani, părinte și oamenii din comunitate au efectuat mai multe lucrări, din care amintim: montarea unui iconostas din lemn de stejar, tetrapoade, străni, tron arhieresc (executate de un fiu al satului) și multe altele.

Localitatea Teleac, aparținătoare de comuna Ciugud, județul Alba, datează încă din epoca neolitică, a bronzului, și prima vârstă a fierului, aici existând una dintre cele mai mari așezări de tip Hallstadt (800 – 400 î. Hr.). Cum s-a numit așezarea de la Teleac, istoria nu ne-a păstrat documente până la atestarea actualelor sate. Teleacul s-a format la marginea Drâmbarului ca sat de sine stătător în anul 1950. Etimologicul cuvântului Teleac provine de la „teleagă”, mijloc de transport cu care țăranii aduceau recoltele de pe câmp către case, sau de la cuvântul maghiar „teleki”, „de margine”, adică la marginea satului Drâmbar.

Locuitorii din Teleac nu au avut locaș de cult, ci mergeau la biserica din Drâmbar. Noua biserică „mamă” a fost construită prin strădania vrednicului părinte Gheorghe Constantin, sprijinit de bunii credincioși din cele două sate între anii 1986 și 1995, când a fost sfințită. Datorită creșterii numărului de locuitori din satul Teleac, în anul 2011 s-a luat hotărârea ridicării propriului locaș de închinare, iar la data de 16 aprilie a fost pusă piatra de temelie. Lucrările de ridicare și înfrumusețare au fost finalizate în anul 2017, la data de 10 septembrie biserica fiind târnosită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, care a instalat pe noul și primul preot paroh la comunității, părintele Bogdan Avram.

Prin aceste momente de întâlnire între credincioșii celor două sate, s-a realizat o înfrățire, din aceasta dorindu-se un schimb de experiențe culturale și istorice, dar s-a realizat în același timp și o înfrățire duhovnicească în rugăciune. La întoarcerea către casă, pelerinii din Teleac au poposit la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, protopopiatul Târgu Mureș, unde au primit informații despre așezământul monahal și unde s-au rugat la mormântul vrednicului de pomenire părinte Ioan Iovan, duhovnicul și ctitorul acestei oaze duhovnicești.

Pr. Bogdan Avram
Pr. Ovidiu Ujică


Share