Slujba înmormântării pentru vrednicul de pomenire părinte Ioan Oltean

15 Octombrie 2019

Marți, 15 octombrie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din parohia Cugir II, protopopiatul Sebeș. Începând cu ora 12.00, în biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraș, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba înmormântării pentru vrednicul de pomenire părinte Ioan Oltean, după care a rostit un cuvânt de învățătură. În continuare, în prezența a numeroși credincioși, soborul de clerici a luat parte la procesiunea spre locul unde a fost depus, spre nădejdea învierii și a vieții veșnice, trupul neînsuflețit al părintelui Ioan Oltean.

*

Vrednicul de pomenire părinte Ioan Oltean s-a născut la data de 8 ianuarie 1949, în orașul Ocna Mureș, din părinții Ioan și Cristina. Își petrece copilăria și urmează școala primară și liceală în Ocna Mureș, urmând ca în anul 1970 să efectueze stagiul militar la Timișoara. Încă de mic copil a frecventat locașul de închinare, îndeosebi Mănăstirea de la Sâmbăta de Sus, participând cu regularitate la sfintele slujbe. Astfel, din dragoste pentru Dumnezeu și Biserica Sa, în anul 1976, susține examenul de admitere la Institutul Teologic din Sibiu, ale cărui studii avea să le finalizeze patru ani mai târziu.

În data de 10 ianuarie 1981, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, este hirotonit preot de către Episcopul Emilian Birdaș, pe seama parohiei Șilea, protopopiatul Aiud, unde a păstorit timp de 10 ani. În anul 1991, s-a transferat la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cugir, unde a slujit împreună cu preotul Ioan Popescu timp de doi ani. În anul 1993, a fost înființată o nouă parohie, în cartierul „Râul Mic” al orașului Cugir, comunitate pe care o va păstori cu dăruire și jertfelnicie până în anul 2014, când se pensionează. Părintele Ioan Oltean a trecut la Domnul în dimineața zilei de 13 octombrie 2019, trupul îmbătrânit și afectat de suferința bolii aflându-și odihna binemeritată.

Domnul să îl pomenească întru Împărăția Sa și sufletul său bun să fie așezat cu sfinții.


Share