Miercuri, 16 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul preoților din protopopiatul Reghin, cu prilejul conferinței preoțești de toamnă. Începând cu ora 10.00, în prezența Arhipăstorului nostru, a fost oficiată slujba de Te-Deum, în biserica „Înălțarea Domnului” din Reghin, de către un sobor de preoți. Întrunirea s-a desfășurat sub genericul „Importanța Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții în viața și în slujirea preotului”, evenimentul încadrându-se astfel în tematica Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.
În continuare, în sala de conferințe a protopopiatului Reghin, a debutat conferința propriu-zisă. Părintele protopop Valentin Vârva a luat cuvântul și a anunțat tema lucrărilor, după care Întâistătătorul Eparhiei noastre a prezidat lucrările conferinței. Referatele au fost susținute de către părintele Horațiu Hadrian Mălinaș, preot al parohiei Jabenița, părintele Ionuț Marius Boar, păstor al credincioșilor dreptslăvitori din parohia Poarta, și părintele Vasile Stelian Anca, preot al parohiei Batoș.
Părintele Hadrian Mălinaș a prezentat prima parte a conferinței, abordând tema „Sfânta Scriptură – izvor de har și de cunoaștere”, lucrarea în cuprinsul căreia a accentuat importanța citirii Sfintei Scripturi care-L relevă pe Logosul divin, pe Hristos, Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Cel răstignit și Înviat, parte esențială a kerigmei apostolice necesară în propovăduirea Cuvântului. Apoi, părintele Marius Boar a abordat a doua parte a conferinței. În lucrarea „Sfânta Tradiție – memoria experienței eclesiale” a evidențiat valoarea scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii, importanța lucrărilor patristice și a literaturii duhovnicești pentru formarea duhovnicesc-intelectuală a preotului și ancorarea lui în Tradiția Bisericii ca exponent și mesager al Domnului în lume.
Ultima parte a conferinței, intitulată „Chipuri bibliofile de vrednici slujitori ai Bisericii”, a fost prezentată de părintele Vasile Anca, sfinția sa prezentând chipul apostolic al Patriarhului Nicodim Munteanu, cel care a pus un mare accent pe traducerea Bibliei, și imaginea misionară a Patriarhului Iustin Moisescu, cel care a inițiat un amplu program de traducere în limba română a scrierilor Sfinților Părinți prin colecția „Părinți și scriitori bisericești”, estimată la aproximativ 90 de volume. De asemenea a fost prezentată și personalitatea teologului Isidor Todoran, important profesor de teologie, care este originar de pe Valea Gurghiului, în localitatea Ibănești. Conferința a fost încununată de cuvântul ziditor adresat preoților din protopopiatul Reghin de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu. Astfel, clericii au primit îndemnuri duhovnicești și misionar-pastorale în vederea împlinirii cu succes a misiunii preoțești la care au fost chemați.
Pr. Cosmin Maftei