Activitate extrașcolară cu tinerii în protopopiatul Aiud

18 Octombrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, joi, 17 octombrie 2019, Protopopiatul Ortodox Aiud a organizat o activitate extrașcolară cu elevi ai liceelor din municipiul Aiud și orașul Ocna Mureș, sub atenta îndrumare și coordonare a părintelui protopop Ioan Bogdan. Acțiunea s-a derulat la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud, unde cei peste 60 de tineri au fost întâmpinați de către părintele Pantelimon Șușnea care le-a oferit elevilor câteva detalii legate de istoricul așezământului, despre obștea de monahi de aici, precum și despre specificul activităților cu tinerii din întreaga țară, acțiuni care s-au aflat mereu în atenția viețuitorilor de la Găbud.

Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud are actualmente o obște de monahi tineri, majoritatea cu studii superioare, și nu neapărat în domeniul teologiei. Aici sunt organizate diferite tabere pentru tineri, aproape 90 de zile pe parcursul unui an, timp în care tinerii iau parte la viața de zi cu zi a așezământului și se pot înscrie la diferite activități și workshopuri de fotografie, tehnici de filmare sau pictură. Părintele Pantelimon le-a prezentat tinerilor liceeni programul zilnic al monahilor, care începe la ora 3.30 cu participarea la Sfânta Liturghie, urmat de masa în comun și muncile sau ascultările fiecărui monah pentru asigurarea celor necesare schitului.

Părintele Pantelimon a demontat câteva prejudecăți în ceea ce privește motivațiile intrării în monahism, arătând faptul că cei ce aleg această cale, o fac nu pentru că au eșuat în lume, ci pentru că doresc să-și forțeze limitele sufletului înspre Dumnezeu. Viața monahului, departe de a fi una monotonă, este de fapt cel mai nonconformist mod de viață. De asemenea, tinerii au primit sfaturi folositoare cu privire la modul în care trebuie să fie o prietenie adevărată și despre importanța calităților sufletești ale celui cu care te împrietenești. Prin taberele organizate aici, tinerii sunt învățați să stabilească relații sănătoase în care să nu cauți să îl domini pe celălalt, ci să-l faci să se simtă liber.

De asemenea, părintele a subliniat importanța unei vieți religioase care ajută mult în dezvoltarea unor relații dezinteresate, bazate pe încredere și dragoste. După întâlnirea cu părintele Pantelimon, tinerii au fost provocați să participe la jocuri de socializare pentru a se cunoaște mai bine, iar la urmă au fost răsplătiți cu o cină din partea obștii schitului. La finalul zilei, părintele protopop Ioan Bogdan a mulțumit gazdei în numele tuturor pentru frumoasa primire, precum și tuturor celor ce s-au implicat în această acțiune: profesorilor de Religie din Aiud și Ocna Mureș, dar și preoților din municipiul Aiud, care i-au însoțit pe tineri.

Pr. Angel Mihai Ciurtin

Share