Eveniment cultural dedicat satului românesc, desfășurat în municipiul Reghin

20 Octombrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, sâmbătă, 20 octombrie 2019, cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), Protopopiatul Ortodox Reghin în colaborare cu Centrul Cultural-Catehetic și Pastoral „Sfânta Ecaterina” din Reghin a organizat evenimentul intitulat „Veșnicia s-a născut la sat”, desfășurată la Restaurantul „Gliga” din municipiu.

În deschiderea evenimentului, părintele protopop Valentin Vârva a prezentat inițiativa cuprinderii satului în atenția celor de astăzi, precum și proiectul dedicat colindelor și obiceiurilor străbune legate de Nașterea Domnului. Apoi au luat cuvântul doamna Maria Precup, primarul municipiului Reghin, domnul Alexandru Câmpeanu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, și domnul Vasile Gliga, președinte al PSD Mureș. Prezentarea actuală a situației satelor și a rolului lor a fost făcută de către parintele Vasile Chiorean, preot pensionar îmbisericit în cadrul parohiei Iernuțeni – Reghin, de către domnul Dinu Dumitru Cotoi, primar al comunei Batoș, și de către domnul Teodor Chiciudean, profesor de Limba și literatura română la Școala Gimnazială din Lunca. Moderatorul acestei activități a fost domnul profesor dr. Florin Bengean, directorul Bibliotecii „Petru Maior” din Reghin.

În cadrul acestui eveniment, părintele inspector prof. dr. Claudiu Dorin Chiorean a acordat din partea organizatorilor diplome de aleasă cinstire și prețuire, precum și broșura „Reperele timpului veșnic”, preoților pensionari, primarilor și directorilor unităților școlare, din cadrul instituțiilor de cultură din Reghin și din comunele Batoș, Fărăgău, Cozma, Lunca, Petelea, Voivodeni și Breaza. În atmosfera specifică șezătorilor, a horelor și jocurilor, ne-au purtat interpretele de muzică populară Livia Sorlea, Alexandra Bugnar, Maria Neag și Ansamblul „Vatra Dorului” din Reghin. Această activitate s-a bucurat de un real succes în rândul participanților care și-au exprimat dorința de a participa la cât mai multe astfel de evenimente.

Pr. dr. Claudiu Dorin Chiorean

Share