Părintele Arhiepiscop Irineu a participat la evenimentele prilejuite de sărbătorirea Centenarului Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia

1 Noiembrie 2019

Vineri, 1 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru a participat la evenimentele prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la înființarea prestigioasei unități de învățământ din orașul Marii Uniri. Ceremonia s-a desfășurat pe esplanada din fața instituției și a debutat cu prezentarea raportului şi intonarea Imnului Naţional al României de către elevii liceului. La eveniment au luat parte Președintele României, Klaus Iohannis, numeroase cadre militare, oficialități centrale și locale, alături de care s-au aflat profesorii și elevii unității de învățământ.

În prima parte a ceremoniei, a fost oficiată o rugăciune de binecuvântare de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, după care Ierarhul nostru a adresat celor prezenți un cuvânt în care a subliniat rolul important al Bisericii și Armatei în societatea contemporană. În continuare, a avut loc ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, după care a luat cuvântul Președintele României, Klaus Iohannis, care a vorbit despre vocația și profesionalismului celor care urmează cariera militară.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a spus: „Mă bucur să fiu prezent astăzi la sărbătoarea Centenarului Colegiului Național Militar «Mihai Viteazul» din Alba Iulia. Spun aceasta, fiindcă Biserica și Armata constituie pietre de hotar și factori de echilibru ai societății noastre. Ele au un prestigiu consolidat prin împlinirea misiunilor lor specifice în mijlocul poporului român. În sondaje, aceste nobile instituții ocupă un loc de frunte, deoarece pe amândouă le caracterizează credința în Dumnezeu și iubirea de Patrie”.

În ultima parte a evenimentului, comandantul instituției, colonel Marcel Domșa, i-a oferit Președintelui României Placheta aniversară a Colegiului. În continuare, a avut loc un scurt moment în care au fost premiați cei mai buni elevi la învăţătură şi elevii olimpici, după care a fost dezvelită o placă aniversară de pe faţada instituției. La final, s-a derulat defilarea personalului Colegiului şi a subunităţilor de elevi, după care a avut loc un survol la verticala colegiului cu aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române.


Share