Slujire arhierească în parohia Deda, protopopiatul Reghin

10 Noiembrie 2019

În Duminica a XXV-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Deda, protopopiatul Reghin. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, după care a rostit cuvântul de învățătură. Comunitatea credincioșilor dreptslăvitori de aici se află sub oblăduirea părintelui Gabriel Fărcaș.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a reliefat însemnătatea deosebită a poruncii iubirii aproapelui: „Sfântul Paisie Aghioritul spune: «Pentru că noi avem de toate, de aceea nu ne străduim să participăm la suferința celorlalți, și mai vrem să dobândim raiul». Cheia raiului este milostivirea sau iubirea milostivă. Având-o pe aceasta, noi putem deschide ușa paradisului ceresc. Adevăratul credincios vede în semenul său persoana lui Hristos Care spune: «Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați prea mici ai Mei, Mie Mi-ați făcut». Criteriul Judecății universale va fi practicarea sau nepracticarea iubirii de frați. Însă, pentru ca fapta noastră bună să fie bineplăcută lui Dumnezeu, nu trebuie să așteptăm recunoștință și răsplată aici, pe pământ. Trebuie să slujim pe cei de lângă noi cu iubire multă și necondiționat, asemenea lui Hristos Care a făcut bine tuturor și, în cele din urmă, cei care au beneficiat de darurile Sale, L-au răstignit pe o cruce; și Îl auzim în Vinerea Mare zicând în glasul unei cântări liturgice: «În loc de mană, Mi-ați dat fiere; în loc de apă, Mi-ați dat oțet». Iată de ce Mântuitorul ne îndeamnă: «Faceți bine fără să nădăjduiți nimic în schimb și plata voastră va fi multă și fiii Celui Preaînalt vă veți chema»”.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Deda a fost edificată între anii 1906-1907, în stil bizantin, sub formă de cruce. Locașul de cult a fost sfințit la data de 12 mai 1912, slujba de târnosire fiind oficiată de către Mitropolitul Ioan Mețianu al Ardealului. În decursul secolului al XX-lea, au fost efectuate numeroase lucrări de reabilitate a bisericii, urmând ca locașul de închinare să fie resfințit, în anul 1982, de către Episcopul Emilian Birdaș al Alba Iuliei. Între anii 1990-1996, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Cornel Pașcanu din București. De asemenea, între anii 2002-2006, au fost realizate numeroase lucrări de înfrumusețare în interiorul locașului de cult, urmând ca în anul 2018 să fie restaurat în totalitate exteriorul bisericii.

Share