Momente de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din filia Vaidacuta, protopopiatul Târnăveni

Vineri, 8 noiembrie 2019, de sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, pentru credincioșii din filia Vaidacuta, parohia Suplac (protopopiatul Târnăveni), a fost o zi de aleasă bucurie duhovnicească. Cu prilejul hramului bisericii, în mijlocul credincioșilor de aici au fost invitați copiii de la Școala „Sfântul Nicolae” din localitatea Suplac, care, însoțiți de către doamna înv. Viorica Roșca, au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie. Tinerii au răspuns bucuroși invitației, pregătindu-se pentru a primi Taina Sfintei Euharistii.

După participarea la Dumnezeiasca Liturghie, a fost vizitat muzeul satului, unde doamna înv. Viorica Roșca și părintele paroh Ioan Macaria le-au oferit copiilor numeroase explicații referitoare la datinile și obiceiurile înaintașilor, cultivându-le sentimente de prețuire față de strămoșii lor care au trăit simplu, călăuziți fiind de dragostea față de credință și neam. Apoi, a avut loc un moment artistic în cadrul căruia copiii au recitat poezii ale unor însemnați poeți români, creații lirice în care a fost elogiat satul românesc.

În continuare, la casa parohială din localitate, s-a desfășurat o activitate în cadrul căreia copiilor li s-a vorbit despre importanța Bisericii în viața noastră, precum și despre cultul îngerilor. La final, părintele paroh le-a oferit tuturor tinerilor câte o icoană cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, precum și numeroase alte daruri, în semn de apreciere pentru dragostea cu care au răspuns invitației de a participa la hramul bisericii din filia Vaidacuta.

Sâmbătă, 9 noiembrie, cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de șapte preoți, răspunsurile la strană fiind oferite de către corul Catedralei „Sfânta Treime” din Târnăveni. În continuare, a avut loc un eveniment deosebit organizat cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, profesorilor și primarilor gospodari). În acest sens, Asociatia „Vaidacuta – Satul Meu”, în colaborare cu parohia Suplac, a organizat un concert de pricesne la care au participat numeroși interpreți populari îndrăgiți, dintre care amintim pe Leontina Pop, membrii Asociației Culturale „Grai Transilvan” (Ovidiu Furnea, Ina Todoran, Monica Pîrlea, Șerban Sebastian, Diana Marin) și Corul de copiii „Minunea” al parohiei Suplac și al Școlii Gimnaziale Coroisânmărtin.

De asemenea, la eveniment au participat numeroși oameni de cultură din județul Mureș: domnul Nicolae Băciuț, directorul Direcției de Cultură Mureș, domnul Răzvan Ducan, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, precum și profesori și învățători din localitățile învecinate. Participarea la acest eveniment a fost numeroasă, fiind prezenți numeroși credincioși. Totodată, evenimentul a fost transmis în direct pe postul de televiziune TVAS Târnăveni.

Pr. paroh Ioan Macaria

Share