Anul omagial al satului românesc, marcat în parohia Teleac, protopopiatul Alba Iulia

În Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), sâmbătă, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în parohia Teleac, protopopiatul Alba Iulia, a avut loc vernisajul expoziției „Teleac – Istorie și tradiție”. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, cu sprijinul administrației comunei Ciugud și cu dragostea față de tradiție, de cultură și de biserică a credincioșilor acestei parohii, s-a realizat această activitate care se dorește a fi începutul unei expoziții etnografice.

La școala din satul aflat pe malul stâng al Mureșului, telecenii mai păstrează multe valori autentice pe care le transmit din generație în generație. În cadrul acestei expoziții au fost expuse documente despre trecutul localității, al bisericii și al oamenilor, aflate în fondul arhivistic al Serviciului Județean al Arhivelor Naționale, filiala Alba Iulia, obiecte tradiționale adunate din gospodăriile sătenilor, precum și fotografii vechi, cu cei dragi, realizându-se și un album fotografic inedit.

Ziua a debutat cu săvârșirea slujbei Utreniei, urmată de Dumnezeiasca Liturghie la care s-au rostit rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra bisericii, a preoților, învățătorilor și primarilor din această zonă. La final, a fost oficiată slujba Parastasului pentru toți preoții, dascălii și primarii care au contribuit la bunul mers al comunității.

În continuare, la școală a fost inaugurată expoziția la care au luat parte părintele Gheorghe Constantin, păstorul comunității timp de peste 40 de ani, domnul profesor Miron Bota, fostul director al școlii, timp de 30 de ani, doamna educatoare Eugenia Cioancă, cadru didactic care a activat timp de 30 de ani la șlefuirea caracterelor atâtor generații de teleceni, precum și domnul primar Gheorghe Damian, cel care conduce comuna Ciugud de aproape de 20 de ani.

Pentru implicarea, sprijinul și buna colaborare între cele trei instituții, părintele paroh le-a oferit, în semn de apreciere, câte o diplomă celor care au format și au păstrat, de-a lungul anilor, multe dintre valorile autentice spirituale, culturale și identitare ale satului Teleac. La final, toți cei prezenți au depănat amintiri frumoase legate de anii petrecuți în școală, precum și unele impresii legate de viața satului de odinioară.

Pr. paroh Bogdan Avram

Share