Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat slujba de Te-Deum cu prilejul Zilei Naționale a României

1 Decembrie 2019

Cu ocazia Zilei Naționale a României, duminică, 1 decembrie 2019, începând cu ora 12.00, pe esplanada special amenajată în fața Catedralei Reîntregirii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de Te-Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra poporului nostru de-a lungul timpului. La eveniment a fost prezent domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României, alături de care s-au aflat numeroase oficialităţi de stat, centrale şi locale. Cu ocazia împlinirii a 101 ani de la făurirea statului național unitar român, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia au fost prezenți, încă de la primele ore ale dimineții, mii de credincioși proveniți din toate colțurile țării, dar și de peste hotare. La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Irineu a adresat un vibrant cuvânt celor prezenți, în care a reliefat însemnătatea istorică a mărețului eveniment de la 1 Decembrie 1918.

În finalul cuvântului rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Să ne fie clar că, pentru a contribui cu forţă la redresarea spirituală şi la prosperitatea acestui neam, trebuie să avem omenia care îi împodobea pe bravii noştri înaintaşi. Strămoşii au ridicat munţi de oase şi au făcut să curgă râuri de sânge, ca să ne lase nouă o scumpă moştenire: România întregită. Ei au semănat, iar noi suntem secerători în holda lor. Ei au luptat cu dârzenie, iar noi beneficiem de rodul biruinţei lor. Ei au muncit cu sudoare, iar noi ne bucurăm de fructul ostenelii lor. Datori suntem să ne lăsăm înrâuriţi de pilda lor frumoasă şi să trăim la unison cu voinţa divină, convinşi fiind că «cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele». Doamne, ocroteşte-i pe români! La mulţi ani!”.

În continuare, de la ora 13.00, Arhipăstorul nostru a luat parte la ceremonia defilării trupelor și tehnicii militare, desfășurată pe Bulevardul „1 Decembrie 1918” din orașul Marii Uniri. Ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României s-a încheiat cu onorul prezentat de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.


Share