Liturghie arhierească la Catedrala Reîntregirii

1 Decembrie 2019

În Duminica a XVI-a după Rusalii, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică în care ne este pusă înainte pilda talanților, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Cetatea Marii Uniri. Începând cu ora 9.00, Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de către Corala „Andrei Mureșanu” din municipiul Bistrița, condusă de părintele arhidiacon Cornel Pop.

Adresându-se celor prezenți, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „Înmulțind talanții sau darurile noastre, noi prețuim darul sacru al vieții și înfrumusețăm viața noastră cu florile înmiresmate ale virtuților morale, în speranța răsplătirii noastre pe tărâmul veșnic unde vor secera cu bucurie cei ce seamănă cu lacrimi în această lume supusă devenirii și morții. O astfel de recompensă cerească ne promite nouă Însuși Stăpânul talanților, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin cutremurătoarele Sale cuvinte din cartea Apocalipsei: «Iată, Eu vin curând și plata Mea este cu Mine, ca să dau fiecăruia, după cum este fapta lui»”.

La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru i-a oferit domnului General Locotenent Mihai Șomordolea, Consilier de Stat în Departamentul Securității Naționale la Secretariatul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, Ordinul „Credință și Unire”, în semn de apreciere pentru slujirea rodnică și folositoare a Bisericii lui Hristos în care și-a manifestat credința lucrătoare prin iubire. Totodată, aceeași distincție i-a fost oferită domnului Comandor Cristian Manolachi, Șef al resurselor umane al Statului Major al Forțelor Aeriene, și domnului General-Maior Viorel Pană, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene. De asemenea, domnul General-Maior Viorel Pană i-a conferit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu distincția „Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene”, în semn de aleasă prețuire pentru contribuția adusă la cultivarea respectului pentru simbolurile naționale și promovarea imaginii Forțelor Aeriene și a Armatei României.


Share