Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită la Alba Iulia

3 Decembrie 2019

Marți, 3 decembrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților din municipiul Alba Iulia, s-a derulat evenimentul intitulat „Bucuria darului” (ediția a X-a), manifestare organizată de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba. Cu acest prilej, începând cu ora 15.00, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a participat la acest eveniment deosebit, desfășurat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități.

În debutul întâlnirii, Întâistătătorul Eparhiei noastre a rostit un cuvânt duhovnicesc, îndemnându-i pe cei prezenți să aducă mulțumire lui Dumnezeu atât pentru binefacerile primite, cât și pentru încercări și necazuri, convinși fiind de faptul că suferința reprezintă un instrument al iubirii milostive a lui Dumnezeu. În acord cu îndemnul Sfântului Apostol Pavel: „Pot totul în Hristos Care mă întărește”, Părintele Arhiepiscop Irineu a evidențiat, totodată, faptul că puterea Mântuitorului Hristos se desăvârșește în slăbiciunea și durerea fiecăruia dintre noi, fie că ar fi vorba de neajunsuri, împotriviri sau suferințe morale.

În continuare, a luat cuvântul domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, care i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment deosebit. De asemenea, dintre numeroasele persoane cu dizabilități prezente la acest eveniment, au luat cuvântul Andrei Paștiu, Gabriela Mureșan și Dragoș Zaharia, care au descris unele momente emoționante petrecute de-a lungul vieții, prin intermediul cărora au reușit să depășească greutățile de care au avut parte. În partea a doua a evenimentului, persoanele cu dizabilități au oferit câteva momente artistice de excepție, iar, la final, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, Corul „Belcanto” al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia și Grupul de copii al parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Alba Iulia au încântat publicul prin cântecele și colindele interpretate.

De asemenea, pe parcursul evenimentului, pe holul Casei de Cultură, a avut loc expoziția de obiecte și decorațiuni de Crăciun confecționate de către persoanele cu dizabilități din Centrele sociale și de zi din Județul Alba. Potrivit organizatorilor, această acțiune a avut ca scop evidențierea abilităților și aptitudinilor persoanelor cu handicap, urmărind creșterea gradului de toleranță a societăţii cu privire la aceste persoane şi conştientizarea faptului că semenii noştri cu dizabilităţi reprezintă o categorie a comunității care necesită să fie pusă mai mult în valoare.


Share