În municipiul Târgu-Mureș, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Eparhia Alba Iuliei

7 Decembrie 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, sâmbătă, 7 decembrie 2019, în municipiul Târgu-Mureș, a avut loc Întâlnirea anuală a tinerilor ortodocși din Arhiepiscopia Alba Iuliei, manifestare ajunsă în acest an la cea de-a IX-a ediție. La acest eveniment au participat tinerii care se implică în activitățile culturale, sociale, educative, caritabile sau artistice organizate de unitățile de cult din cele zece protopopiate ale Eparhiei noastre, dar și alți tineri care doresc să se alăture acestor acțiuni specifice grupurilor de inițiativă pentru tineret de la nivelul fiecărei protoierii. Astfel, încă de la primele ore ale dimineții, numeroși tineri proveniți din județele Alba și Mureș, însoțiți de preoți și cadre didactice, au fost întâmpinați cu multă bucurie de către voluntari ai Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Târgu-Mureș.

Evenimentul a debutat începând cu ora 9.30, la Catedrala Mare din Târgu-Mureș, cu slujba de Te-Deum oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu, înconjurat de preoți și diaconi. În continuare, Ierarhul nostru a rostit un impresionant cuvânt duhovnicesc, în care le-a vorbit tinerilor despre „ferestrele” prin care ei pot primi harul lui Dumnezeu în sufletele lor. În finalul cuvântului rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Nimic nu este mai de preț pentru om decât sufletul său care poate fi denaturat de păcate și vicii. Este necesară o luptă încordată cu firea proprie, pentru că cine se învinge pe sine, va învinge lumea cu răutățile ei. Fericirea adevărată nu o dobândim prin satisfacerea moravurilor ușoare, ci prin comuniune intimă cu Hristos Care a zis: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el». Nu irosiți timpul, acest capital prețios. Nu ignorați sfaturile părinților și ale dascălilor voștri. Iubiți munca și întrebați-vă mereu ce așteaptă societatea de la voi. Practicați virtutea și rugăciunea neîncetată. Temeți-vă de Dumnezeu, conștienți că toate greșelile se plătesc pe pământ, cum afirma pe bună dreptate marele gânditor Goethe. Harul Domnului nostru Iisus Hristos să fie cu voi cu toți. Amin!”.

După acest moment de rugăciune, participanții au pornit într-un marș al bucuriei până la centrul de evenimente „Gallery Wedding Garden”, unde, de la ora 11.00, a avut loc proiecția unui scurtmetraj despre tradițiile satului românesc, urmat de o conferință susținută de tânărul etnolog, jurnalist și vlogger Iosif Ciunterei, cunoscut în spațiul mediatic și ca „Iosif de pe coclauri”, câștigător a numeroase premii pentru activitatea deosebită depusă în scopul promovării și a păstrării valorilor satului românesc. În cadrul prelegerii sale, intitulată „Din frumusețile satului românesc”, tânărul Iosif a evidențiat importanța apărării zestrei spirituale și etnice a neamului nostru. De asemenea, au avut loc discuții pe marginea celor urmărite și prezentate, finalul evenimentului fiind marcat de câteva momente artistice susținute de tânăra interpretă Mădălina Mureșan și de alți tineri participanți. După conferința evenimentului, a avut loc agapa frățească la care au luat parte toți tinerii participanți. La final, domnul dr. Ioan Fărcaș, managerul centrului de evenimente, a adresat câteva cuvinte tinerilor, evidențiind importanța familiei și credinței ca fundamente ale societății actuale și ale identității noastre spirituale și etnice. Cu sufletele încărcate de bucurie și pline de entuziasm, tinerii s-au întors în parohiile din care provin, cu dorința de a continua și dezvolta activitățile de tineret din comunitățile lor parohiale.


Share