Festivalul „Seară de colinde”, în protopopiatul Câmpeni

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, miercuri, 11 decembrie a.c., la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Bistra, protopopiatul Câmpeni, a avut loc cea de-a XI-a ediție a festivalului intitulat „Seară de colinde”. În prima parte a evenimentului, domnul prof. Alin Bar, responsabilul cercului metodic al profesorilor de Religie din Munții Apuseni, a oferit celor prezenți câteva îndrumări organizatorice, după care părintele prof. dr. Nicolae Bolea, inspector de Religie în cadrul Inspectoratului Județean Alba, a rostit un cuvânt de învățătură, evidențiind valoarea inestimabilă a colindelor autentice românești.

La acest eveniment deosebit au fost prezente 12 grupuri de colindători îmbrăcați în tradiționalul port popular, care au reprezentat cu cinste Școlile Gimnaziale și Liceale din zonă: Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitatea Avram Iancu, Școala Gimnazială „Dr. Petru Şpan” din Lupșa, Școala Gimnazială din Horea, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din Baia de Arieș, Școala Gimnazială din Vadu Moților, Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Abrud, Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, Școala Gimnazială din Ciuruleasa, Școala Gimnazială din Câmpeni, Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni și Școala Gimnazială „Nicodim Ganea” din Bistra.

După frumosul moment artistic, a luat cuvântul părintele Andrei Bâldea, protopop al protopopiatului Câmpeni. Referindu-se la colindele românești, sfinția sa a precizat faptul că acestea sunt parte integrantă a spiritualității ortodoxe românești, dar și a folclorului nostru, vechi ca și poporul, ele reprezentând o teologie populară care a mărturisit în felul ei adevărurile de credință aduse în lume de Iisus Hristos. La final, cei 185 de elevi care au adus vestea Nașterii Domnului, alături de cei 18 profesori coordonatori, au primit daruri din partea Protopopiatului Ortodox Câmpeni. Pe această cale, se cuvine să aducem slavă lui Dumnezeu și să mulțumim tuturor participanților și partenerilor care s-au implicat în acest eveniment deosebit: Școlile Gimnaziale și Liceele din zonă, Primăria comunei Bistra, Inspectoratul Județean Alba și Protopopiatul Câmpeni.

Pr. protopop Andrei Bâldea

Share