Resfințirea bisericii din parohia „Platoul Romanilor”, municipiul Alba Iulia

În Duminica a XXVIII-a după Rusalii, numită și a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia „Platoul Romanilor” din municipiul Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii „Pogorârea Sfântului Duh”, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 1990, preot al acestei parohii este părintele Grigore Buda, urmând ca din anul 2012 să fie numit preot slujitor părintele Alexandru Teompa, iar din anul 2014, părintele Petrișor Muntean, inspector eparhial.

Adresându-se numeroșilor credincioși prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Au trecut 2000 de ani de când Hristos i-a chemat pe ucenicii Săi și pe contemporanii Săi, zicându-le: «Veniți la Mine; veniți după Mine». De atunci, El, Mântuitorul nostru dulce, continuă să ne cheme la ospățul Său duhovnicesc pe care ni-l oferă tuturor în mod gratuit, în Biserica Sa. Dacă noi răspundem la apelul dragostei Sale iertătoare și tămăduitoare, atunci vom primi bunătățile credinței mântuitoare și ale harului Său sfințitor. Totodată, vom primi pace și fericire sufletească, pentru că Domnul a zis: «Pacea Mea dau vouă, pacea Mea las vouă; nu cum v-o dă lumea v-o dau eu vouă». Și a mai zis: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el». Iată de ce noi trebuie să ascultăm cuvintele Sfintei Scripturi, care ne îndeamnă: «Veniți, că toate sunt gata; gustați și vedeți că bun este Domnul»”.

După oficierea Sfintei Liturghii, Ierarhul nostru a săvârșit slujba de binecuvântare a Centrului cultural-catehetic „Sfântul Grigorie Teologul” din parohia „Platoul Romanilor”, așezământ edificat spre a oferi copiilor și tinerilor un mediu corespunzător pentru desfășurarea activităților cultural-educative. În semn de aleasă prețuire pentru slujirea pastoral-misionară de care a dat dovadă, părintele Alexandru Teompa a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. De asemenea, pentru vrednicia dovedită în promovarea spiritualității ortodoxe și a identității noastre etnice, Arhipăstorul nostru i-a oferit părintele Grigore Buda distincția Crucea Sfinților Ierarhi Bălgrădeni. Totodată, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Parohia „Platoul Romanilor” din municipiul Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, în urma deciziei Episcopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 2 iunie 1990, urmând ca în luna august să înceapă lucrările de construcție a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Grigore Buda. Târnosirea locașului de închinare a avut loc în data de 11 iunie 2006, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, fiind oficiată de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, în frunte cu Mitropolitul Bartolomeu al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Începând cu anul 2017, au fost efectuate ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, atât în exteriorul locașului de cult, cât și în interior, biserica fiind înzestrată cu mobilier bisericesc nou.

Share