Declaraţie comună: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Papa Francisc – mai 2014

26 Mai 2014
Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I și Papa Francisc s-au întâlnit, ieri, la Ierusalim, marcând 50 de ani de la întâlnirea predecesorilor lor, Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Athenagoras. În 1964, acești lideri au rupt o tăcere de secole și au deschis calea spre un dialog mai mare intre catolici şi ortodocşi.

Cu ocazia întâlnirii de ieri seara, care a avut loc la Delegația Apostolica din Orașul Vechi al Ierusalimului, conducătorii celor doua Biserici au semnat o declarație comună, prin care se afirmă angajamentul lor in căutarea unităţii între organismele lor ecleziale. Mai mult decât atât, aceştia si-au exprimat îngrijorarea profundă pentru situația creștinilor din Orientul Mijlociu și dreptul lor fundamental de a rămâne cetățeni cu drepturi depline, ai țărilor de origine: Suntem convinși că nu armele, ci dialogul, iertarea și reconcilierea sunt singurele mijloace posibile de realizare a păcii.

Papa și Patriarhul Ecumenic au reafirmat, totodata, responsabilitatea și obligația favorizarii unui sentiment de umilință și cumpatare, astfel încât toți să simtă nevoia respectarii si protejarii creației: Împreună, ne angajăm in cresterea gradului de constientizare privind grija fata de creație; apelăm la toți oamenii de bună credință să ia în considerare moduri de trăi mai puțin risipitoare și mai frugale, manifestând mai puțina lăcomie și mai multa generozitate, pentru protejarea lumii lui Dumnezeu și în beneficiul poporului Său.

În cele din urmă, cei doi lideri mondiali au subliniat importanța bunei înțelegeri intre religii si a dialogului: Ii invitam pe toți creștinii să promoveze un dialog autentic cu Iudaismul, Islamul și cu alte tradiții religioase. Indiferența și ignoranța reciprocă pot duce doar la neîncredere și, din păcate, chiar la conflict.

In declarația comună se mai arata:

"Intâlnirea noastra fraternă, de astăzi, este un pas nou și necesar pe drumul spre unitatea la care numai Duhul Sfânt ne poate duce, al comuniunii în diversitate legitimă. Schimbul de imbratisari dintre Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Athenagoras, de aici, din Ierusalim, după multe secole de tacere, a deschis calea unui gest important, eliminand din memoria și din mijlocul Bisericii actele de excomunicare reciprocă din 1054. Acesta a fost urmat de un schimb de vizite între Roma și Constantinopol, prin corespondență regulată și, mai târziu, prin decizia anunțată de către Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Dimitrios, de inițiere a unui dialog teologic, al adevărului, între catolici și ortodocsi. De-a lungul acestor ani, Dumnezeu, sursa pacii și iubirii, ne-a învățat să ne privim unul pe celalalt, ca membri ai aceleiași familii creștine, sub un singur Domn și Mântuitor, Iisus Hristos, și să ne iubim unul pe altul, astfel încât să putem mărturisi credința noastra în aceeași Evanghelie a lui Hristos, așa cum am primit-o de la Apostoli și au exprimat-o și ne-au transmis-o nouă Sinoadele Ecumenice și Părinții Bisericii. Pe deplin conștienti de a nu fi atins scopul comuniunii depline, astăzi, confirmăm angajamentul nostru in continuarea drumului, împreună, spre unitatea pentru care Hristos, Domnul nostru, s-a rugat Tatălui, astfel "ca toți să fie una".

Prin urmare, conștienți de faptul că unitatea se manifestă în iubirea de Dumnezeu și iubirea de aproapele, așteptăm cu nerăbdare ziua în care vom participa, în cele din urmă, la o celelbrare euharistica. Fiind creștini, suntem chemați să ne pregătim pentru primirea acestui dar al comuniunii euharistice, conform cu învățătura Sfântului Irineu de Lyon, prin mărturisirea credinței, rugăciune stăruitoare, transformare interioară, reînnoirea vieții și a dialogului fratern. Prin realizarea acestui obiectiv, vom manifesta în lume dragostea lui Dumnezeu, prin care suntem recunoscuți ca adevărați ucenici ai lui Iisus Hristos.

În acest scop, dialogul teologic întreprins de către Comisia Mixta Internaționala, oferă o contribuție fundamentală in căutarea comuniunii depline între catolici și ortodocși. Astăzi, exprimăm aprecierea sinceră fata de realizările de până acum, precum și pentru eforturile actuale. Acesta nu este un simplu exercițiu teoretic, ci un exercițiu în adevăr și iubire, care necesită o cunoaștere mai profundă si reciproca a tradițiilor, în scopul înțelegerii lor și învățaturilor trase din ele. Astfel, afirmăm încă o dată că dialogul teologic nu are în vedere gasirea unui cel mai mic numitor comun teologic, prin care sa se ajunga la vreun compromis, ci este mai degrabă o aprofundare a înțelegerii unui adevăr pe care Hristos l-a dat Bisericii Sale, un adevăr pe care il vom intelege mai bine, daca urmăm îndemnurile Duhului Sfânt. Prin urmare, afirmăm împreună că credinta noastră față de Domnul, presupune întâlnire frățească și dialog adevărat. O astfel de preocupare comună, nu ne indeparteaza de adevăr; mai degrabă, printr-un schimb de daruri, prin călăuzirea Duhului Sfânt, ne vom apropia de adevăr.

Cu toate acestea, aflandu-ne deja in aceasta calatorie spre deplina comuniune, avem datoria de a oferi mărturie comună despre iubirea lui Dumnezeu, tuturor oamenilor care lucrează împreună în serviciul umanității, în special în apărarea demnității persoanei umane în fiecare etapa a vieții, a sfinteniei căsătoriei si familiei, în promovarea păcii și a binelui comun, ca răspuns la suferința care continua sa afecteze lumea noastră. Noi recunoaștem că foametea, saracia, analfabetismul, distribuirea inechitabilă a resurselor, trebuie să fie în mod constant abordate. Este de datoria noastră sa căutam sa construim împreună o societate dreaptă și umană, în care nimeni sa nu se simta exclus sau marginalizat.

(…)

Într-un context istoric marcat de violență, indiferență și egoism, mulți bărbați și femei de astăzi simt că s-au rătăcit. Tocmai prin mărturisirea noastră comună a Vestei celei Bune a Evangheliei, vom fi capabili sa-i ajutam pe oamenii vremurilor noastre sa redescopere drumul care duce la adevăr, dreptate și pace. Uniti în intențiile noastre, și amintindu-ne de exemplul de acum cincizeci de ani, de aici, din Ierusalim, al Papei Paul al VI-lea și Patriarhului Athenagoras, facem apel la toți creștinii, împreună cu credinciosii fiecarei tradiții religioase și cu toți oamenii de bună credintă, sa recunoasca urgența care ne obligă să cautam reconcilierea și unitatea familiei umane, cu respectarea deplină a diferențelor legitime, pentru binele întregii omeniri și al generațiilor viitoare" - informează Agenţia de ştiri Lacaşuri Ortodoxe.

Sursa: lonews.ro
Share