Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia Sebeș III

Marți, 7 ianuarie a.c., zi în care Biserica noastră prăznuiește Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în parohia Sebeș III, protopopiatul Sebeș. Cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Schimbarea la Față” din municipiu. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Nicolae Cristian, care a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, pentru vrednicia pe care a dovedit-o în activitatea pastoral-misionară.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Sfântul Ioan Botezătorul este un model de moralitate pentru timpul nostru, când oamenii stau în păcate și nu se pocăiesc și stau în egoism și nu se dăruiesc. Ferindu-ne de păcat și iubind pe semenul nostru, noi arătăm că suntem născuți din Dumnezeu și dovedim că suntem prieteni ai Mirelui divin. Sfântul Ioan Botezătorul s-a pus total în slujba lui Hristos, știind că Domnul este singurul care poate da sens vieții umane și mântuire sufletului nemuritor. Omul contemporan trebuie să știe că, departe de Hristos, rămânem goi și debusolați, fără speranță și fără viitor. Iată de ce marele Profet și Înaintemergător Ioan ne avertizează: «Cel ce crede în Fiul lui Dumnezeu, are viață veșnică, iar cel ce nu ascultă de Fiul, nu va vedea viața, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el»”.

Biserica „Schimbarea la Față” din municipiul Sebeș a fost ridicată în preajma anului 1800, fiind edificată cu sprijinul și din dorința credincioșilor din localitate. Din punct de vedere arhitectural, locașul de închinare se încadrează în stilul baroc, al cărui elemente sunt regăsite și în construcția iconostasului și a amvonului. Între anii 1989-1992, biserica a fost pictată în stil neobizantin, în tehnica fresco, urmând ca în anul 1992 să fie sfințită în prezența Mitropolitului Antonie Plămădeală. De asemenea, pe parcursul ultimului deceniu, au fost efectuate numeroase lucrări de renovare și înfrumusețare a locașului de cult.

Share