Părintele Visarion Cioca a trecut la Domnul

13 Ianuarie 2020

Părintele Visarion Cioca s-a născut la data de 10 iulie 1951, din părinții Nicolae și Ileana, fiind primul născut din cei trei fii ai familiei. Urmează cursurile Școlii Generale din satul natal Deal, comuna Câlnic, județul Alba. Absolvă Școala Generală din Deal și apoi părăsește localitatea, dedicându-și adolescența studiilor teologice, urmând cursurile Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. După absolvire, îndrăgostit de credința creștină ortodoxă, urmează cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București. Proaspăt licențiat în teologie, este recrutat pentru a satisface Stagiul Militar obligatoriu în Garnizoana Turda. Odată încheiat Stagiul Militar, revine în viața civilă, se căsătorește și, pe data de 4 martie 1977, este hirotonit preot paroh pe seama parohiei Noșlac.

Imediat după numirea în parohie, se implică activ la demararea lucrărilor de edificare a bisericii ortodoxe cu hramul „Învierea Domnului” din localitatea Noșlac. Această ctitorie s-a realizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Alba Iuliei și prin efortul material, financiar și uman al enoriașilor din localitatea Noșlac, al preotului paroh Visarion Cioca și al fratelui acestuia, preotul Nicolae Cioca. Visele temerare ale părintelui Visarion nu se opresc aici, implicându-se în paralel cu activitatea bisericească și în administrarea comunei Noșlac, în calitate de primar, în perioada 1991-1996. Obiectivul prioritar în calitate de primar l-a constituit retrocedarea proprietăților de teren beneficiarilor de drept. Totodată, în această perioadă, a inițiat și realizat, cu sprijinul comunității și al familiei, în special frații Nicolae și Dumitru Cioca, mai multe monumente religioase și istorice (troițe) închinate eroilor neamului românesc.

Începând cu anul 1996, se dedică activității pastorale militare. Urmează cursurile Colegiului Național de Apărare din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, în perioada 1996-1998. Face parte din prima promoție de preoți militari după Revoluția Română din 1989, fiind inițiatorul uniformei militare pentru preoții militari. Activează ca și preot militar la Regimentul 2 Tancuri din cadrul Brigăzii 6 Tancuri Târgu-Mureș. În această perioadă, este și preotul militar al Garnizoanei Târgu-Mureș, cu grad de Preot militar Locotenent-Colonel. În această perioadă, ctitorește împreună cu camarazii de arme biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” în incinta Unității Militare, la vremea respectivă Brigada 2 Tancuri Târgu-Mureș, locașul fiind sfințit în anul 2001. Pictura bisericii s-a realizat cu participarea financiară a personalului militar.

Revine la activitatea de preot paroh în anul 2009, fiind numit pe seama parohiei Cecălaca și filia Botez, protopopiatul Luduș. Prin strădania părintelui Visarion Cioca, au fost demarate lucrările de reabilitare a iconostasului bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, locașul fiind sfințit în anul 2013. La biserica din Botez, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a coordonat și realizat lucrările de reabilitare a iconostasului și pictura generală a locașului. Ultimele ctitorii ale părintelui Visarion Cioca au fost troițele din localitățile Cecălaca și Botez. În urma activității pastorale desfășurate, i-au fost acordate următoarele distincții: în 1995, după sfințirea bisericii cu hramul „Învierea Domnului” din Noșlac, a fost hirotesit întru sachelar, iar în anul 2001, cu prilejul sfințirii bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Târgu-Mureș, este ridicat la rangul de iconom-stavrofor.

Părintele Visarion Cioca a trecut la Domnul în dimineața zilei de sâmbătă, 11 ianuarie 2020, urmând ca trupul neînsuflețit să fie depus în biserica „Învierea Domnului” din parohia Noșlac, protopopiatul Aiud. Slujba de înmormântare a vrednicului de pomenire părintele Visarion va fi oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, luni, 13 ianuarie, începând cu ora 13.00, în biserica parohială din localitatea Noșlac.

Domnul să îl pomenească întru Împărăția Sa și sufletul său bun să fie așezat cu sfinții.


Pr. paroh Gheorghe Nicolae Usca


Share