Liturghie arhierească în parohia Zau de Câmpie, protopopiatul Luduș

În Duminica izgonirii lui Adam din Rai, a patra din perioada liturgică a Triodului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Zau de Câmpie, protopopiatul Luduș, comunitate păstorită de părintele Ioan Florea. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, în prezența a numeroși credincioși dreptslăvitori.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „În timpul Postului Sfintelor Paști trebuie să căutăm cu dragoste și dor mai ales izbăvirea noastră de păcate și de patimile înrobitoare. În acest fel, putem primi iertarea și eliberarea de un trecut apăsător și întunecat și, totodată, putem avea bucuria prezenței lui Dumnezeu în inima noastră și în viața noastră. În timpul Postului Sfintelor Paști mai trebuie să privim cu recunoștință spre Domnul și Mântuitorul nostru Care a suferit chinuri și moarte pentru mântuirea noastră. Văzând Jertfa Sa de pe Golgota, primim îndemn să ne jertfim și noi cu post adevărat prin renunțări sau osteneli duhovnicești și îndeosebi printr-o iubire activă care iartă pe cei vinovați și îi sprijină pe cei necăjiți”.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Zau de Câmpie a fost ridicată între anii 1925-1926, prin contribuția deosebită a credincioșilor de aici. Între anii 2009-2014, au fost realizate numeroase lucrări de reabilitare și restaurare a interiorului și exteriorului locașului de închinare, precum și a acoperișului edificiului. Toate ostenelile depuse pentru înfrumusețarea bisericii au culminat la data de 24 mai 2015, zi în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu, înconjurat de un numeros sobor de clerici, a oficiat slujba de resfințire a locașului de cult.

*

De asemenea, în a doua parte a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” de la Cipăieni, protopopiatul Luduș, așezământ monastic aflat sub oblăduirea maicii starețe Varvara Habic. Cu acest prilej, Arhipăstorul nostru, însoțit de părintele protopop Lucian Voșloban, s-a întâlnit cu monahiile care viețuiesc aici și cu părintele duhovnic, cărora le-a adresat îndemnuri de folos și sfaturi duhovnicești.

Share