Voluntariat pentru persoanele vârstnice, derulat la Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate

 
Persoanele vârstnice care doresc să rămână active și să își asume un nou rol social pot face voluntariat pentru copiii vulnerabili care frecventează Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate, un proiect social de tip „școală după școală”. Seniorii au ocazia să își valorifice experiența, pasiunea sau talentul pentru un anumit domeniu, oferind copiilor cursuri educative, vocaționale sau practice, în cadrul programului „Generații”, dezvoltat la nivel național de Fundația Regală Margareta a României.
 
Organizația implementează la nivel național programe care încurajează îmbătrânirea activă și voluntariatul la vârsta a III-a, având la bază abordarea intergenerațională. Aceasta valorifică experiența profesională și de viață a seniorilor, stimulează solidaritatea și interacțiunea între generații, precum și schimbul de valori și cunoștințe între copii și vârstnici.
 
Prin voluntariat, vârstnicii își redobândesc sentimentul de utilitate și redescoperă bucuria de a trăi și de a dărui, implicându-se în sprijinul copiilor care se confruntă cu situații dificile de viață. În același timp, copiii primesc ajutor la materiile unde întâmpină probleme, își efectuează temele după ore, își descoperă noi pasiuni, câștigă abilități practice și ajung să își îmbunătățească rezultatele școlare.
 
În cadrul Centrului de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni-Cetate, susținut de Fundația Regală Margareta a României, persoanele vârstnice au oportunitatea de a se implica, a propune sau organiza cursuri și ateliere practice în domenii variate care vizează progresul școlar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocațională sau personală. În prezent, Fundația sprijină 26 de centre sociale de zi care lucrează cu voluntari seniori, localizate în municipiul București și în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Sibiu, Teleorman și Timiș.
 
În 2019, în cadrul programului „Generații”, au activat 418 voluntari seniori. Pe lângă ajutor la teme și pregătire individuală la diverse materii, aceștia au desfășurat o serie de ateliere originale, în funcție de experiența și pasiunea fiecăruia. Educație civică prin teatru, ateliere de pirogravură, pictură, croitorie sau de cusături tradiționale, cluburi de film documentar, științe, fotbal sau tenis, cursuri de muzică și inițiere în tainele bucătăriei sunt doar câteva dintre activitățile intergeneraționale coordonate de vârstnici.
 
Efectele benefice ale interacțiunii săptămânale cu voluntarii seniori au fost vizibile rapid în rândul copiilor. Pe lângă o îmbunătățire a notelor și a rezultatelor școlare, s-a constatat și o îmbunătățire a aptitudinilor de relaționare și a comportamentului general, creșterea încrederii, a empatiei, a stimei de sine, a autonomiei și a gradului de responsabilitate, dezvoltarea abilităților și a interesului pentru tradiții și activități artistice, dar și descoperirea unor talente care altfel ar fi rămas ascunse.
 
Seniorii care doresc să se implice în activități educaționale, vocaționale sau recreative în sprijinul copiilor vulnerabili pot afla detalii despre voluntariat apelând numărul 0800 460 001 (Telefonul Vârstnicului), linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România. În 2019, la Telefonul Vârstnicului, 618 din cele aproape 10.000 de apeluri înregistrate au fost solicitări de informații despre posibilități de voluntariat și activism la vârsta a III-a.
 
Două dintre problemele sociale cu care se confruntă astăzi România sunt îmbătrânirea accelerată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Conform raportului Institutului Național de Statistică de la 1 ianuarie 2019, peste 3,6 milioane de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani, iar ritmul îmbătrânirii populației este alarmant, plasând țara noastră pe locul doi în topul țărilor europene. Totodată, 47% dintre vârstnici suferă din cauza pierderii rolului social și a sentimentului de inutilitate, iar un vârstnic din doi este afectat de singurătate.
 
Pe de altă parte, copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente. În acest context, abordarea vârstnicilor ca resursă pentru comunitate reprezintă o importantă schimbare de paradigmă, dar una absolut necesară pentru încurajarea îmbătrânirii active și adaptarea la situația demografică existentă. Programul Generații este susținut la nivel național de Raiffeisen Bank, Hochland România și Metropolitan Life.
 
Pr. Lucian Filimon Șușu
Coordonatorul Centrului de zi „Sfântul Serafin de Sarov” din Războieni-Cetate
 
 
Share