Joi, 19 martie a.c., la sediul Prefecturii județului Alba, a fost semnat Protocolul de Colaborare al Programului „Solidaritate prin Filantropie” inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și Instituția Prefectului – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Referitor la acest program de ajutorare, Prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, a declarat: „Programul «Solidaritate prin Filantropie» reprezintă un pas înainte în lupta noastră împotriva epidemiei de Coronavirus. Mulțumesc personal și în numele tuturor cetățenilor județului Alba pentru implicarea Arhiepiscopiei Ortodoxe și a Filantropiei, care se dovedesc a fi încă o dată parteneri de încredere, îndeplinindu-şi exemplar nobila misiune de a sprijini și de a proteja cetățenii aflați în nevoie. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, vă mulțumim pentru ajutorul neprecupețit acordat și îmi exprim speranța ca împreună cu autoritățile centrale, județene și locale, instituții publice, să gestionăm și să depășim cu bine aceste momente critice. Invit totodată agenții economici din județul nostru să susțină eforturile noastre și să ne sprijine pentru aducerea acestui protocol la îndeplinire”.
Prin Programul „Solidaritate prin Filantropie” se va acorda gratuit hrană caldă, pachete alimentare sau altă formă de ajutor necesar unui număr de cel puțin 250 de persoane vârstnice sau bolnave care se află în autoizolare sau carantină pe raza județului Alba. Aceste persoane vor fi identificate prin Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, serviciile sociale ale Primăriilor din județ și parohiile Eparhiei Alba Iulia.
În funcție de situațiile particulare, se vor acorda și alte servicii de ajutorare care se impun, cum ar fi efectuarea unor cumpărături, achitarea unor facturi și consiliere, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute de legislația specifică stării de urgență națională și pe baza unor planuri individualizate elaborate împreună cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.
Pentru coordonarea activității, în protopopiatele Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj și Câmpeni se vor alcătui Comitete de Acțiune, alcătuite din 3-5 preoți, sub coordonarea părinților protopopi. Preoții parohi, prin membrii Comitetelor parohiale, se vor informa despre situația persoanele nevoiașe din parohie aflate în autoizolare, carantină sau doar afectate de epidemia de coronavirus și care au nevoie urgent de ajutor material sau consiliere.
În cadrul Programului „Solidaritate prin Filantropie”, protopopiatele ortodoxe, în colaborare cu parohiile și asociațiile filantropice ortodoxe, vor identifica resurse financiare și materiale pentru asigurarea hranei, iar prin preoții parohi, prin membrii voluntari ai Comitetelor parohiale și angajații așezămintelor sociale filantropice se va asigura distribuirea acesteia.
„Programul Solidaritate prin Filantropie” vizează ajutorarea unui număr de 250 de persoane într-o primă etapă, însă în funcție de o eventuală evoluție negativă a situației, vor putea fi ajutate, în acest fel, mult mai multe persoane. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să dovedim solidaritate cu cei care se află în necazuri și să ne mărturisim credința prin fapte. În zilele următoare, acest program va fi implementat și în județul Mureș”, a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier social-filantropic în cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să contacteze telefonic preoții de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situații de Urgență, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt. Adresele de contacte telefonice se găsesc pe site-urile www.reintregirea.ro și www.filantropiaortodoxa.ro. Adresa de contact pe e-mail este filantropia_ortodoxa@yahoo.com.
În județul Alba există 5 protopopiate, 300 de parohii ortodoxe și 16 organizații nonguvernamentale filantropice: Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” (cu 10 filiale: la Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni, Ocna Mureș, Războieni, Unirea, Vingard, Totoi și Izvoarele), Asociația „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Aiud, Asociația „Sfânta Veronica” din Dumbrava, Fundația „Valea Mănăstirii” din Râmeț, Asociația „Sfântul Andrei” din Bărăbanț și Asociația „Izvorul Tămăduirii” din Oarda de Jos.
Biroul de Presă al Asociației „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”