Slujire arhierească în paraclisul casei „Sfântul Ștefan cel Mare” din Alba Iulia

22 Martie 2020

În Duminica a III-a din Postul Mare, a Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în municipiul Alba Iulia. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în paraclisul casei „Sfântul Ștefan cel Mare” din vecinătatea Mănăstirii „Hristos Pantocrator”. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Paul Todeancă a fost hiritonit preot pe seama parohiei Cecălaca cu filia Botez, protopopiatul Luduș.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus:

„Din clipa în care Hristos, în mare durere, S-a jertfit pe crucea Golgotei, viața întregii lumi răscumpărate este marcată cu pecetea Crucii. Dacă ne ridicăm ochii minți spre Paradisul ceresc vom descoperi că toți fericiții Împărăției veșnice au ajuns acolo, sus, pe calea jertfei și a suferinței. Într-adevăr, crucea, acceptată într-o atitudine de predare lui Dumnezeu, devine drum spre lumină și spre biruință, motiv pentru care Sfântul Apostol Pavel spunea: «Mie să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos» (Galateni 6, 14).

Astfel de gânduri avem în zilele acestea, când poporul nostru, izbit de flagelul unei crunte epidemii, experimentează oarecum durerea crucii. Această cruce ne ajută, de fapt, să înțelegem cât de nesemnificative sunt toate în comparație cu viața noastră pe care trebuie s-o prețuim și să ne-o organizăm, în mod constructiv. În calitate de creștini, nu se cuvine să ne lăsăm dominați de disperare, frică și îngrijorare excesivă. Dimpotrivă, să privim cu speranță la Hristos, Care este prezent pe marea învolburată a României, șoptindu-ne cu tandrețe: «Îndrăzniți, Eu sunt; nu vă temeți!» (Matei 14, 27)”.


Share