Program de ajutorare pentru 500 de persoane nevoiașe din județele Mureș și Alba, în contextul pandemiei de Coronavirus

Luni, 23 martie a.c., Instituția Prefectului – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș, prin Prefectul județului Mureș (doamna Cristina Mara Togănel), a aprobat semnarea Protocolului de Colaborare a Programului „Solidaritate prin Filantropie”, inițiat de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Asociația „Filantropia Ortodoxă Alba Iulia”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Prin acest Protocol, programul „Solidaritate prin Filantropie” se extinde și în județul Mureș.
Prin intermediul acestuia, se va acorda gratuit hrană caldă, pachete alimentare sau altă formă de ajutor necesar unui număr de cel puțin 250 de persoane vârstnice sau bolnave care se află în autoizolare sau carantină pe raza județului Mureș și 250 de persoane din județul Alba. Aceste persoane vor fi identificate prin Comitetele Locale pentru Situații de Urgență, serviciile sociale ale Primăriilor din județ și parohiile Eparhiei Alba Iuliei.
În funcție de situațiile particulare, se vor acorda și alte servicii de ajutorare care se impun, cum ar fi efectuarea unor cumpărături, achitarea unor facturi și consiliere, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute de legislația specifică stării de urgență națională și pe baza unor planuri individualizate elaborate împreună cu Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.
Pentru coordonarea activității, în protopopiatele Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș și Târnăveni se vor alcătui Comitete de Acțiune, alcătuite din 3-5 preoți, sub coordonarea părinților protopopi. Preoții parohi, prin membrii Comitetelor parohiale, se vor informa despre situația persoanelor nevoiașe din parohie aflate în autoizolare, carantină sau doar afectate de pandemia de coronavirus și care au nevoie urgent de ajutor material sau consiliere.
În cadrul Programului „Solidaritate prin Filantropie”, protopopiatele ortodoxe, în colaborare cu parohiile și asociațiile filantropice ortodoxe, vor identifica resurse financiare și materiale pentru asigurarea hranei, iar prin preoții parohi, prin membrii voluntari ai Comitetelor parohiale și angajații așezămintelor sociale filantropice se va asigura distribuirea acesteia.
„Programul «Solidaritate prin Filantropie» vizează ajutorarea unui număr de 500 de persoane din județele Alba și Mureș, într-o primă etapă, însă în funcție de o eventuală evoluție negativă a situației, vor putea fi ajutate, în acest fel, mult mai multe persoane. Acum, mai mult ca oricând, este momentul să dovedim solidaritate cu cei care se află în necazuri și să ne mărturisim credința prin fapte”, a declarat părintele Nicolae Ignat, Consilier eparhial (sectorul social-filantropic).
Persoanele aflate în carantină care au nevoie de orice formă de ajutor sunt rugate să apeleze la numărul TelVerde 0800800368 sau să contacteze telefonic preoții de parohie, serviciile sociale ale primăriilor sau Comitetele locale pentru Situații de Urgență, pentru a primi sprijin în timpul cel mai scurt. Adresele de contacte telefonice se găsesc pe site-urile www.reintregirea.ro și www.filantropiaortodoxa.ro, iar adresa de contact pe e-mail este filantropia_ortodoxa@yahoo.com.
O altă posibilitate de comunicare rapidă și eficientă este platforma online ajutăcubucurie.ro, creată de Patriarhia Română împreună cu Federația Filantropia. Platforma „Ajută cu Bucurie” se doreşte a fi un punct de întâlnire al persoanelor care au nevoie de ajutor cu celecare doresc să îşi manifeste solidaritatea cu semenii aflaţi în dificultate. Prin intermediul ajutacubucurie.ro, persoanele izolate pot solicita sprijin prin completarea unui formular. O secţiune a site-ului se adresează celor care se pot implica material sau financiar pentru a dărui bucurie celor care nu se pot ajuta singuri.
În județul Mureș există cinci protopopiate, 272 de parohii ortodoxe și opt organizații nonguvernamentale filantropice: Filialele Asociației „Filantropia Ortodoxă” din Târgu-Mureș, Reghin, Sighișoara, Luduș, Târnăveni, Lunca Bradului, Iernut și Daneș-Criș. În prezent, 87 de persoane aflate în izolare sunt ajutate cu pachete alimentare prin Protopopiatul Reghin, iar prin Protopopiatul Sighișoara, 40 de persoane nevoiașe aflate în izolare primesc hrană caldă.
Biroul de Presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia
Share