Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

29 Martie 2020

În Duminica a patra din Postul Sfintelor Paști, a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul, zi în care s-au citit pericopele evanghelice care prezintă vindecarea fiului lunatic și Fericirile, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 10.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și a rostit cuvântul de învățătură.

În finalul cuvântului adresat cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus:

„În această perioadă neagră din istoria ei, omenirea trebuie să înțeleagă că, departe de Hristos, noi nu avem speranță, sens și viitor. Hristos Euharisticul, Cel Ce tronează pe Altarele bisericilor lumii, strigă astăzi: «Iată, Eu stau la ușă și bat!». Dacă-L primim în duh de pocăință, El intră și transformă numaidecât vina în iertare, boala în vindecare și lacrima în surâs de fericire. În aceste zile sumbre, devenim tot mai conștienți că, pe marea învolburată a existenței efemere, Domnul Hristos din Cer și din Euharistie este Stânca vieții pe care, sprijinindu-ne, vom fi salvați de naufragiu, chiar dacă toate «Gibraltarurile» lumii s-ar spulbera.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să pună capăt acestei epidemii ce bântuie spațiul românesc, pentru ca bunii noștri creștini să iasă din izolarea dureroasă, unde fiecare strigă: «Dorește și se sfârșește sufletul meu după curțile Domnului!». Da, ei suspină de dorul după Sfânta Liturghie care, acum, se oficiază în bisericile goale. E foarte trist! Vă așteptăm cu nerăbdare, iubiți credincioși, să veniți și să gustați din izvorul de apă vie. Doar acesta poate transforma pustia lumii noastre degradate într-o grădină plină de florile virtuților creștine și binecuvântărilor divine. Să ne fie clar că Liturghia euharistică este Taina Împărăției, care salvează lumea”.


Share