Părintele Arhiepiscop Irineu a oficiat Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, la Catedrala Reîntregirii

1 Aprilie 2020

Miercuri, 1 aprilie 2020, în a cincea săptămână din Postul Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Începând cu ora 16.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul și a rostit cuvântul de învățătură.

În finalul cuvântului Său, Ierarhul nostru a spus: „Întrucât Sfântul și Marele Post se apropie de capătul lui, se cuvine să intensificăm eforturile noastre ascetico-morale care, alături de crucea marii încercări actuale, ne conferă primenire duhovnicească. În acest fel, Hristos Cel Înviat va putea să intre în sufletele noastre și în casele noastre, aducându-ne nouă surprize cerești și bucurii neașteptate. Credem aceasta, pentru că El Însuși a spus: «Cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui». Și a mai zis: «Fericiți sunt cei ce plâng, că aceia se vor mângâia». Iată de ce este bine să trăim frumos viața noastră pe acest pământ, așezând la prezidiul ei îndemnul Sfântului Apostol Pavel care zice: «În râvnă să nu pregetați; cu duhul fiți fierbinți; Domnului să-I slujiți»”.

Canonul cel Mare, cel mai lung dintre toate canoanele existente în rânduiala Bisericii Ortodoxe, a fost compus de către Sfântul Andrei Criteanul, Arhiepiscop al Cretei, recunoscut ca fiind „mistagogul căinței”. După unii autori, această alcătuire liturgică deosebită reprezintă o expresie a căinței autorului și a întoarcerii sale la dreapta credință, ca unul care, pentru o scurtă perioadă, a fost adept al ereziei monotelite. Canonul cel Mare, considerat de către Makarios Simonopetritul ca fiind o „capodoperă a pocăinței”, este citit în primele patru zile din Postul Sfintelor Paști (în cadrul slujbei Pavecerniței mari), fiind reluat integral în miercurea din săptămâna a cincea a Postului Mare.


Share