Slujire arhierească la Catedrala Reîntregirii

23 Aprilie 2020

Joi, 23 aprilie a.c., zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 10.00, Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

În finalul cuvântului Său, Ierarhul nostru a spus:

„Domnul Cel înviat, arătându-Se ucenicilor Luca și Cleopa în drumul spre Emaus, le spunea că Hristos a trebuit să pătimească pentru ca să intre în slava Sa. Într-adevăr, prin suferință, se ajunge la mărire, și pe aripile durerii, sufletul se înalță la Dumnezeu. Să ne gândim că din piatra amorfă de marmură, care suportă loviturile dălții, va ieși statuia minunată. De asemenea, să ne gândim că bobul de grâu se sfarmă și plesnește în pământ, ca apoi să se înalțe spicul frumos. Tot astfel, prin dăltuiri dureroase și prin zdrobiri sufletești îndurate aici, în valea plângerii, creștinul se înalță spre mărirea finală.

Itinerariul nostru spre slava împărăției cerești este presărat cu nenumărate încercări, umilințe și suferințe pe care trebuie să le suportăm cu răbdare, zicând ca Iisus în Ghetsimani: «Părintele Meu, să fie nu cum voiesc Eu, ci cum voiești Tu». Așa a făcut Sfântul Arhidiacon Ștefan care, sub ploaia de pietre, striga: «Doamne, primește duhul meu». Așa a făcut Sfântul Maxim care, sub pocniturile de bice, exclama: «Loviturile îmi par balsam». Iar Sfântul Mare Mucenic Gheorghe spunea împăratului Dioclețian: «Sunt rob al lui Hristos și nădăjduiesc în El». Să-i urmăm pe martirii creștinătății, convinși fiind că «cel ce va răbda până la sfârșit, acela se va mântui»”.


Share