Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia

26 Aprilie 2020

În Duminica a II-a după Paști, zi în care s-a citit pericopa evanghelică ce prezintă încredințarea Sfântului Apostol Toma despre Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului. Începând cu ora 10.00, Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus:

„În pofida încercărilor și suferințelor din această viață pământească, noi, creștinii, putem și trebuie să privim spre viitor cu încredere fermă în puterea infinită a Celui Ce a înviat și face toate lucrurile noi. Hristos, Biruitorul iadului și al morții, este Acela Care eliberează orice creatură de sclavia căderii. Prin Învierea Sa, El deschide calea spre a Opta Zi, spre Duminica fără asfințit, când pelerinajul omenirii va ajunge la sfârșit și – așa cum spune Sfântul Apostol Pavel – «Dumnezeu va fi totul în toate».

Strălucind pe tronul Împărăției eterne, Domnul înviat este acum Capul Bisericii, Trupul Său tainic. El o susține în misiunea ei de a proclama Evanghelia mântuirii oamenilor din fiecare generație, până când Se va întoarce în slavă. Atunci rănile Sale, pipăite de Apostolul Toma, vor străluci ca niște diamante și, privindu-le, toți vor înțelege cât de mult ne-a iubit. Însă vor fi luați la cer doar cei care au avut comuniune cu Hristos, în Biserica de pe pământ, și au răspuns cu fapte de iubire la Iubirea Sa răstignită și rănită”.


Share