21 Mai 2020
Joi, 21 mai 2020, când Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfinților Împărați Constantin și Elena, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia, protopopiatul Sebeș. Cu prilejul hramului acestei vetre călugărești, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în altarul de vară din incinta așezământului. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Cosmin Chirilă a fost hirotonit diacon.
Adresându-se credincioșilor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Sfinții Împărați Constantin și Elena, precum și creștinii din împărăția lor, trăiau o viață frumoasă, după Evanghelie. De aceea, ei reprezintă pentru noi, cei de astăzi, pildă și îndemn de a trăi ca adevărați creștini în matca Bisericii Apostolice și strămoșești. Aceasta presupune ca noi să ne predăm cu totul lui Hristos și să mergem pe urmele Lui, orice ar fi să ni se întâmple și orice ar fi să pierdem. A fi creștin adevărat înseamnă a deveni tot mai curat, tot mai bun și tot mai virtuos, socotindu-L pe Mântuitorul cea mai prețioasă comoară a vieții tale. A fi creștin adevărat înseamnă nu numai a te întâlni din când în când cu Domnul în biserică sau a vorbi din când în când cu El în rugăciune, ci a fi cu El în permanență, spunându-I: «Doamne, eu vreau să rămân în Tine și să Te ascult întotdeauna, oricât m-ar costa aceasta»”.
Mănăstirea „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la Afteia este ridicată pe locul unei vechi așezări monastice a cărei înființare datează din a doua jumătate a secolului al XV-lea. Străvechea vatră monahală de aici, cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăișor, avea să devină locul de rugăciune al Sfântului Cuvios Sofronie, recunoscut ca fiind un apărător fervent al Ortodoxiei transilvănene împotriva impunerii samavolnice a uniatismului. Desființată în anul 1788 de către stăpânirea habsburgică, Mănăstirea avea să fie reînființată abia în prima jumătate a secolului al XX-lea, la anul 1926. În prezent, obștea monahală a Mănăstirii Afteia se află sub oblăduirea părintelui protosinghel Ioan Paven.