Vizite pastorale în protopopiatul Luduș

Miercuri, 10 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Luduș. Începând cu ora 10.00, Chiriarhul nostru, însoțit de către părintele Lucian Voșloban, a poposit în patru parohii și trei filii din această protoierie. Primul popas al Întâistătătorului Eparhiei noastre a fost în filia Sânmărghita, aparținătoare parohiei Săușa, aflată pe malul drept al râului Mureș, la aproximativ 25 km de municipiul Târgu-Mureș. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de părintele Adrian Maior.

În continuarea itinerariului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Dileu Vechi și în filia Vaideiu, păstorite de către părintele Gabriel Pașcu. Localitatea Dileu Vechi a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1344, având la acea vreme denumirea „Dellew”. Actuala biserică parohială, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost edificată în anul 1985, ca urmare a demolării vechiului locaș de cult care era situat pe un amplasament greu accesibil. Următoarele popasuri al Ierarhului nostru au fost în parohia Oroi și în filia Petea, comunități aflate sub oblăduirea părintelui Beniamin Indreica începând cu anul 2017.

În ultima parte a vizitelor efectuate, Părintele Arhiepiscop Irineu fost prezent la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Șeulia de Mureș, unde slujește părintele Mihai Suciu. Actualul locaș a fost edificat în anul 1911 pe locul fostei biserici din lemn, monument istoric a cărei atestare data din anul 1763, conform conscripțiilor generalului Bukow. Ultimul popas al Chiriarhului nostru a fost în parohia Iernut I, păstorită de către părintele Ioan Buda. Orașul Iernut recunoscut ca fiind una dintre cel mai vechi așezări ale județului Mureș, este situat pe cursul mijlociu al râului Mureş, la limita dintre Câmpia Transilvaniei şi Podişul Târnavelor.

În cuvântul rostit la finalul itinerariului pastoral în protopopiatele Târgu-Mureș și Luduș, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „În aceste două zile, 9 și 10 iunie, ieri, în protopopiatul Târgu Mureș, și astăzi, în protopopiatul Luduș, am efectuat vizite pastorale în 14 parohii și filii. Ajuns acolo, am fost foarte încântat de modul în care păstorii sufletești își exercită apostolatul, în ciuda multor lipsuri și dificultăți. Locașurile de închinare, casele parohiale și cimitirele sunt bine întreținute și peste tot domnesc ordinea, curățenia și buna rânduială. M-am bucurat să constat că preoții parohi se validează ca slujitori credincioși ai lui Hristos, îmbinând armonios râvna pastorală cu spiritul gospodăresc”.

Share