Părintele Arhiepiscop Irineu a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Reghin

Luni, 15 iunie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfântului Prooroc Amos, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Reghin. Începând cu ora 10.00, Arhipăstorului nostru, însoțit de părintele protopop Valentin Vârva, a fost prezent în mijlocul a cinci comunități parohiale situate pe Valea Gurghiului. Primul popas al Ierarhului nostru a fost în parohia Glăjărie, aflată la o distanță de 25 km de municipiul Reghin, comunitate păstorită de către părintele Dumitru Găluț. În această localitate există două biserici ortodoxe, cea veche, cu hramul „Sfânta Treime”, fiind ridicată în anul 1852, iar cea nouă, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, în anul 1911.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din parohia Cașva, unde slujește părintele Daniel Oprea. Prima atestare istorică a localității datează din anul 1570, în timpul orânduirii feudale. Actualul locaș de închinare a fost edificat în jurul anului 1928, în timpul păstoririi preotului Victor Șuteu. Mai departe, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat parohia Adrian, păstorită de către părintele Alexandru Meșter. Despre această localitate se presupune că ar fi cea mai veche așezare rurală de pe Valea Gurghiului, fiind atestată documentar încă din anul 1393.

În ultima parte a itinerariului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Jabenița, unde păstorește părintele Hadrian Mălinaș. Demararea lucrărilor de ridicare a actualei biserici a avut loc în anul 1907, în timpul păstoririi preotului Nechita (Vasile) Duma, viitorul episcop al Eparhiei Argeșului. Ultimul popas al Arhipăstorului nostru a fost în parohia Solovăstru, al cărei păstor sufletesc este părintele Adrian Ganea. În frunte cu primarul comunei, dreptcredincioșii de aici, îmbrăcați în frumoase straie populare, l-au primit cu multă bucurie pe Ierarhul nostru, care le-a adresat tuturor cuvinte de zidire sufletească.

Share