Vizite pastorale în protopopiatul Reghin

Marți, 16 iunie a.c., în a doua săptămână după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a continuat itinerariul pastoral, efectuând o serie de vizite pastorale în șapte comunități parohiale din protopopiatul Reghin. În prima parte a zilei, începând cu ora 10.00, Arhipăstorul nostru, însoțit de către părintele protopop Valentin Vârva, a poposit în parohia Dulcea, situată la aproximativ 25 km de municipiul Reghin. Lucrările de edificare a bisericii parohiale de aici au fost demarate în anul 2000, pictura interioară fiind executată în tehnica fresco între anii 2003-2004. În prezent, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Daniel Sava.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Ibănești-Pădure, situată într-o pitorească zonă submontană, la poalele Munților Gurghiului. Aici, numeroși credincioși dreptslăvitori, dimpreună cu părintele paroh Florin Franc, l-au întâmpinat cu multă bucurie pe Chiriarhul nostru care le-a adresat numeroase sfaturi duhovnicești. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre a oferit părintelui paroh îndrumări pastoral-misionare şi administrativ-gospodărești, necesare pentru o bună organizare în cadrul parohiei.

Continuând periplul pastoral, Ierarhul nostru a poposit la biserica „Buna Vestire” din parohia Isticeu, comunitate păstorită începând cu anul 2005 de către părintele Călin Romanți. Între anii 2007-2008, locașul de închinare de aici, târnosit la data de 22 octombrie 2000, a suportat numeroase lucrări de amenajare și reabilitare, cu sprijinul considerabil al bunilor credincioși. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în parohia Ibănești-Sat, situată în partea estică a județului Mureș, în Depresiunea Munților Gurghiu. Comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Genu Oprea.

Următoarea comunitate de credincioși în care a fost prezent Arhipăstorul nostru este parohia Hodac. La Altarul bisericii parohiale de aici slujește părintele Nicolae Fit. Întâia atestare documentară a parohiei este legată de primele mențiuni referitoare la existența Mănăstirii din Dumbrava Hodacului, consemnate la începutul secolului al XVI-lea. În ultima parte a itinerariului, Părintele Arhiepiscop Irineu poposit în parohia Toaca, al cărei păstor este părintele Aurelian Tocheș. Ierarhul nostru i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a adresat numeroase sfaturi duhovnicești, îndemnându-i să își călăuzească întreaga activitate după principiile Sfintei Evanghelii. De asemenea, ultima comunitate în mijlocul căreia a fost prezent în această zi Întâistătătorul Eparhiei noastre este parohia Orșova, unde slujește părintele Dan Covrig.

În cuvântul rostit la finalul itinerariului pastoral efectuat în protopopiatul Reghin, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „Din nou, m-am aflat în aceste zile pe plaiurile româneşti şi pitoreşti ale judeţului Mureş, de data aceasta în protoieria Reghin. În cele douăsprezece parohii, am fost întâmpinat, cu bucurie, de către preoţii noştri, harnici lucrători în ogorul Domnului, şi de către creştinii noştri, pentru care credinţa ortodoxă înseamnă viaţă în Hristos. Atenţia mea s-a îndreptat, cu precădere, spre păstorii sufleteşti, pe care i-am încurajat să facă «lucrare de evanghelist» şi să fie solidari cu poporul lui Dumnezeu. Iar credincioşilor din aceste parohii le-am oferit cuvântul adevărului, îndemnându-i, totodată, să rămână neclintiţi în duhul Legii strămoşeşti”.

Share