Prezență arhierească în Țara Moților

21 Iunie 2020


Sâmbătă, 20 iunie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a efectuat o vizită pastorală în parohia Valea Dobrii, protopopiatul Câmpeni, unde slujește părintele Vasile Bora. A doua zi, în Duminica a II-a după Rusalii, a Sfinților Români, când este rânduit să fie citită pericopa evanghelică ce prezintă chemarea primilor Apostoli de către Mântuitorul Hristos, Arhipăstorul nostru a fost prezent la Mănăstirea „Martirii Neamului” de la Muncel, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestui așezământ monastic, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în pridvorul deschis al locașului de închinare. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe Parascheva Vicu și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui Irineu Orlandea.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop Irineu i-a acordat Ordinul „Credință și Unire” doamnei Mariana Gligor, în semn de aleasă prețuire pentru contribuția adusă la menținerea și continuarea obiceiurilor tradiționale specifice Munților Apuseni. Mariana Gligor este una dintre cele mai cunoscute și renumite tulnicărese din țara noastră și o adevărată emblemă a tradițiilor autentice din Țara Moților care a transformat cântatul din tulnic într-o adevărată artă pe care extrem de puțini oameni o stăpânesc. Cultivarea acestui talant a împletit-o cu meșteșugul tradițional al confecționării costumelor populare la războiul de țesut. Pentru acestea, a fost distinsă cu titlul „Tezaur uman viu”, acordat de Ministerul Culturii.

În cuvântul adresat celor prezenți, Chiriarhul nostru a spus: „Pentru a deveni sfinți, se cere ca noi să nu fim creștini doar cu numele, în virtutea unei tradiții bimilenare a poporului nostru. Dimpotrivă, avem datoria să mărturisim aceeași credință ortodoxă pe care au mărturisit-o sfinții autohtoni. De asemenea, avem datoria să urmăm pilda acestora de virtute, de viață moral-spirituală, autentic-creștină, de dăruire pentru cauza Bisericii și a neamului nostru. Curățindu-ne de patimi și detașându-ne de toate deșertăciunile pământești, ne dovedim fii vrednici ai Bisericii străbune și ținem mereu aprinsă candela spiritualității românești. În acest fel, pășim pe urmele sfinților neamului nostru, care au avut harul perseverenței până la moarte, în credință dreaptă și în viețuire dreaptă”.


Share