29 Iunie 2020
Luni, 29 iunie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea de peste an a Sfinților Apostoli Petru și Pavel, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Râmeț, protopopiatul Aiud. Cu prilejul hramului noii biserici, Chiriarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură în altarul de vară din incinta așezământului monastic.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Din nefericire, acum trăim o epocă în care noaptea păcatului a cuprins lumea, iar răul se răspândește peste tot ca un cancer îngrozitor. Astăzi se construiește o nouă civilizație atee și antiumană, iar oamenii refuză să recunoască păcatul ca un mare și periculos rău. Satana își extinde pretutindeni domnia sa de ură, de întuneric și de moarte. Urmând exemplul evlavioșilor străbuni și al sfinților autohtoni, se cuvine să ne deschidem larg inimile noastre pentru ca să primim lumina adevărului evanghelic și a harului sfințitor. La aceasta ne îndeamnă și Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care azi îi prăznuim. Sfântul Petru zice: «Fiți și voi sfinți în întreaga voastră purtare. Petreceți-vă întru frica de Dumnezeu zilele vremelniciei voastre». Iar Sfântul Pavel îndeamnă: «Să umblați cu vrednicie înaintea lui Dumnezeu, căutând Împărăția Sa și slava Sa»”.
Mănăstirea Râmeț este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania, prima atestare documentară a acesteia datând din anul 1377, detaliu menționat pe al doilea strat de pictură al bisericii vechi. Fiind distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, locașul de cult a fost restaurat în anul 1792, urmând să funcționeze între anii 1826-1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, însă așezământul avea să traverseze o nouă perioadă dificilă odată cu instaurarea în România a regimului comunist.
Așezământul monahal de la Râmeț a cunoscut o revitalizare intensă în timpul păstoririi Episcopului Emilian, perioadă în care avea să fie salvată de la distrugere biserica veche, în urma efectuării unei complexe operații de ridicare a acesteia. Între anii 1982-1986, a fost edificată noua biserică, slujba de târnosire fiind oficiată la data de 29 iunie 1992 de către Patriarhul Teoctist, înconjurat de un numeros sobor de arhierei. În prezent, obștea Mănăstirii Râmeț se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Apolinaria Barb.