Vizite pastorale în protopopiatul Aiud

Joi, 2 iulie a.c., Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a efectuat o serie de vizite pastorale în protopopiatul Aiud. În această dată cu o seminficație deosebită pentru Eparhia noastră, clericii și credincioșii din șapte comunități parohiale ale protopopiatului au avut bucuria și binecuvântarea de a primi vizita Părintelui Arhiepiscop Irineu, Chiriarhul Alba Iuliei dorind ca în ziua sa de naștere să fie prezent în mijlocul slujitorilor sfintelor Altare și al păstoriților acestora spre a le adresa cuvinte de folos și sfaturi duhovnicești.

Începând cu ora 10.00, Arhipăstorului nostru, însoțit de părintele protopop Ioan Bogdan, a poposit în parohia Băgău, unde slujește părintele Sabin Dreghiciu, localitate aflată la o distanță de 7 km de municipiul Aiud. În această localitate există două biserici ortodoxe. Cea veche, cu hramul „Sfântul Mucenic Teodor Tiron”, este atestată documentar în anul 1733, iar cea nouă, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a fost edificată între anii 1994-1999. În continuare, Părintele Arhiepiscop Irineu a poposit la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Ciuguzel, comunitate păstorită începând cu anul 1994 de către părintele Valer Gherghel. Prima atestare documentară a unei biserici în această localitate datează din anul 1678, când este consemnată existența unei biserici din lemn.

Mai departe, Întâistătătorul Eparhiei noastre a vizitat parohia Asînip, păstorită de către părintele Cosmin Cobîrzan. Actualul locaș de închinare de aici a fost ridicat pe vechea vatră a unei biserici de lemn edificată în timpul preotului Nicolae Cucerzan. De asemenea, parohia deține în custodie un Apostol din anul 1802 și o Evanghelie din anul 1765, obiecte de cult aflate în arhiva Arhiepiscopiei Alba Iuliei. Continuând periplul pastoral, Ierarhul nostru a poposit în parohia Stâna de Mureș, situată pe malul stâng al râului Mureș. Începând cu anul 1997, comunitatea credincioșilor de aici este păstorită de către părintele Liviu Țâr.

În ultima parte a itinerariului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent în localitatea Uioara de Jos, cunoscută în trecut sub denumirea de „Ciunga”. Cu acest prilej, Ierarhul nostru a vizitat cele două parohii: Uioara de Jos I, unde slujește părintele Ioan Oprean, și Uioara de Jos II, păstorită de către părintele Constantin Purcaru. Ultimul popas al Arhipăstorului nostru a fost în parohia Cisteiu de Mureș, al cărei păstor sufletesc este părintele Ioan Călin. Biserica parohială de aici a fost ridicată în timpul păstoririi preotului Ernest Ionescu, între anii 1975-1990, pictura fiind executată în tehnica fresco în anul 1996.

Share