Părintele Leon Pui a trecut la Domnul

22 August 2020

Părintele Leon Pui s-a născut la data de 18 ianuarie 1953, în localitatea Toplița (județul Harghita), fiind unul din cei șase fii ai părinților Ioan și Maria. Școala primară și ciclul gimnazial le finalizează în localitatea natală, după care, ascultând chemarea slujirii preoțești, se dedică studiilor teologice la Seminarul Ortodox din Cluj-Napoca. După ce în anul 1974 se căsătorește cu tânăra Eugenia, căsătorie binecuvântată de Dumnezeu cu un băiat (Horațiu), tânărul Leon primește hirotonia întru preoție în toamna aceluiași an, pe seama parohiei Imper, protopopiatul Miercurea Ciuc (județul Harghita).

În această parohie a slujit lui Hristos și credincioșilor încredințați spre păstorire vreme de trei ani, timp în care și-a pus toată priceperea și dăruirea pentru renovarea și înfrumusețarea Bisericii, menținând totodată aprinsă flacăra credinței strămoșești pentru cele câteva familii de români dreptcredincioși. Începând cu anul 1977, Dumnezeu a rânduit ca părintele Leon să păstorească frumoasa comunitate a dreptmăritorilor creștini din parohia Căpușul de Câmpie, protopopiatul Luduș, cu multă înțelepciune și jertfelnicie până la pensionarea sa pe motiv de boală, în anul 2006.

În decursul anilor petrecuți în parohia Căpușul de Câmpie, părintele Leon Pui a desfășurat o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească: a demarat lucrările de renovare a locașului de cult, atât în interior, cât și în exterior, iar în anul 2001 a pus piatra de temelie pentru noua biserică, reușind construcția acesteia până la nivelul acoperișului. Totodată, părintele Leon și-a pus toată dragostea și râvna în slujirea celor aflați la Centrul pentru Persoane Vârstnice din parohie, aducându-le mult sprijin, îndrumare duhovnicească și mângâiere sufletească.

De asemenea, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost numit preot paroh pe seama parohiei Cecălaca-Botez, protopopiatul Luduș, ca mai apoi, după pensionare, să fie îmbisericit la parohia Luduș III, protopopiatul Luduș, unde, împreună cu părintele paroh Ilie Dăian, a slujit la Sfântul Altar cu multă dăruire până aproape când Dumnezeu a rânduit să-l cheme în Împărăția Sa cea cerească, joi, 20 august 2020, la vârsta de 72 de ani. Trupul neînsuflețit al părintelui Leon Pui a fost depus la biserica „Toți Sfinții”, din orașul Luduș (cartier Dacia), iar slujba de înmormântare va fi oficiată duminică, 23 august, începând cu ora 13.00.

Pomenește, Doamne, în Împărăția Ta, pe slujitorul Tău, Leon preotul, cel ce a iubit podoaba Casei Tale!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!


Share