Resfințirea bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Cricău, protopopiatul Alba Iulia

În data de 23 august a.c., în Duminica a XI-a după Rusalii, când Biserica noastră dreptslăvitoare face pomenirea de peste an a Sfântului Sfințit Mucenic Irineu, episcop al Lyonului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent în parohia Cricău, protopopiatul Alba Iulia. Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” („biserica din Deal”) din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Începând cu anul 1994, preot al parohiei Cricău este părintele Petru Medruț. Din anul 2002, lângă sfinția sa a fost numit ca slujitor părintele Cosmin Bufnea, directorul Bibliotecii Arhiepiscopiei și a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Ierarhul nostru a spus: „Adresându-mă acum tuturor, vă îndemn să nu uitați că în urmă cu două mii de ani, Fiul lui Dumnezeu a venit de bunăvoie în lumea noastră care se rostogolea spre distrugere veșnică. El a suferit mult, a murit și a înviat a treia zi din mormântul Său, oferindu-ne mântuirea și viața fără de sfârșit. Astăzi, Domnul nostru mă invită pe mine și te invită pe tine să-L facem pe El Prietenul Cel mai apropiat, Tovarăș de drum aici, pe pământ, în valea lacrimilor. El ne cheamă să iertăm și să răbdăm, să fim milostivi și să facem binele cu convingerea că cei ce fac fapte bune, vor ieși din morminte întru învierea vieții, adică vor primi de la Mântuitorul Cel dulce răsplată cerească și veșnică”.

La finalul slujbei, pentru râvna apostolică de care a dat dovadă pe parcursul anilor de slujire, preotul pensionar Matei Diodiu (originar din localitatea Cricău, îmbisericit al acestei parohii) a fost hirotesit întru iconom-stavrofor. Totodată, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire. De asemenea, cu prilejul zilei onomastice a Părintelui Arhiepiscop Irineu, în semn de aleasă prețuire, preoții Petru Medruț și Cosmin Bufnea i-au oferit Chiriarhului nostru o icoană pe care este reprezentat Sfântul Sfințit Mucenic Irineu, episcop al Lyonului între anii 177-202.

Parohia Cricău deține în administrare două locașuri de închinare, ambele avându-l ca ocrotitor Sfântul Ierarh Nicolae. Prima biserică edificată este cea cunoscută sub denumirea de „biserica din Deal”, ridicată în anul 1839. În ultimii 12 ani, prin strădania preoților și a credincioșilor păstoriți, biserica a fost renovată capital, atât în interior, cât și în exterior. De asemenea, cel de-al doilea locaș al parohiei, „biserica din Vale”, a fost construită în anul 1910, fiind târnosită la data de 18 mai 1978 de către Episcopul Emilian Birdaș. Ca urmare a lucrărilor de restaurare efectuate în ultimii ani, „biserica din Vale” a fost resfințită în data de 25 august 2019, prilej cu care Ierarhul nostru le-a acordat celor doi preoți ai parohiei distincția de iconom-stavrofor.

Share