Părintele Arhiepiscop Irineu a liturghisit în parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin

5 Septembrie 2020

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, zi în care Biserica noastră îi pomenește pe Sfântul Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a poposit în mijlocul credincioșilor din parohia Bistra Mureșului, protopopiatul Reghin, comunitate păstorită, începând cu anul 1996, de către părintele Sergiu Andone. Ierarhul nostru, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură la biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate, cu prilejul împlinirii a două decenii de la sfințirea locașului de închinare. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Marius Fărcaș a fost hirotonit diacon. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, doamna Paraschiva Vlasa, ctitor principal al bisericii parohiale, a primit din partea Arhipăstorului nostru Diplomă de aleasă cinstire.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Chiriarhul nostru a spus: „Edificiul bisericii reprezintă lumea transfigurată, «Ierusalimul ceresc». Biserica e construită ca o corabie în care se refugiază cei care vor să se mântuiască, ca o corabie ce se îndreaptă spre răsărit. Altarul reprezintă Dumnezeirea nevăzută. Ușile împărătești de pe iconostas ne oferă acces spre intimitatea cu Dumnezeu. Aspectul exterior și amenajarea interioară, alături de cultul liturgic, sunt rânduite spre a crea în credincioși o stare de spirit specială. Toate acestea sunt menite să sporească elanul lor spre cer, spre lumea cerească a cărei oglindă trebuie să fie biserica. În ea ne întâlnim cu Hristos-Dumnezeu Care locuiește în cer”.

*

Biserica „Toți Sfinții” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Bistra Mureșului (comuna Deda, județul Mureș) a fost construită între anii 1986-2000, în stil neobizantin. Lucrările de edificare au fost demarate la inițiativa domnului Gheorghe Vlasa și a soției sale, Paraschiva, în timpul păstoririi preotului Ioasaf Marcoci. Piatra de temelie a noului locaș de închinare a fost așezată în anul 1987 de către Episcopul Emilian al Alba Iuliei. Întrei anii 1997-1999, interiorul bisericii a fost împodobit cu haina picturii, lucrarea fiind realizată în tehnica fresco de către pictorii Teodor Ştefan, Victor Tistu şi Nicolae Andonaş.

Slujba de târnosire a noului locaș de închinare a fost oficiată la data de 25 iunie 2000 de către Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, în prezența unui numeros sobor de clerici și credincioși. Impresionat de aspectul deosebit și măreția noului edificiu, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române de la acea vreme avea să numească biserica parohiei Bistra Mureșului drept „catedrală a Văii Mureșului”. Din soborul de arhierei au mai făcut parte Înaltpreasfințitul Hristofor, Mitropolit de Praga, Înaltpreasfințitul Andrei, pe atunci Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfințitul Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Vasile Someșanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Între anii 2006-2010, sub îndrumarea părintelui paroh și cu sprijinul deosebit al bunilor credincioși, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului bisericii, prilej cu care a fost schimbat acoperișul în totalitate. Ulterior, la finalul lucrărilor de înfrumusețare a bisericii parohiei Bistra Mureșului, la data de 30 iunie 2015, Părintele Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul acestei comunități, prilej cu care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie și a oficiat slujba de sfințire a noilor clopote ale bisericii, în prezența a numeroși clerici și credincioși de pe Valea Mureșului Superior.

Share