Târnosirea bisericii din parohia Cerghid, protopopiatul Târnăveni

În Duminica a XIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în parohia Cerghid, protopopiatul Târnăveni. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Se cuvine să fim conştienţi că n-am venit întâmplător în lumea aceasta, ca să facem umbră pământului. Noi am venit cu un rost precis, încât fiecare dintre noi ar trebui să întrebe mereu: «Doamne, ce ai vrea să înfăptuiesc?». Unii creștini nu fac nimic, dar nu există niciun creștin care să nu aibă nimic de făcut. Dacă lucrăm cu hărnicie, valorificând talanții primiți, noi suntem slujitori buni și credincioși ai Stăpânului ceresc, cu totul vrednici de răsplata Sa”.

La momentul rânduit din cadrul slujbei, diaconul Marius Fărcaș a fost hirotonit preot pe seama paraclisului „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Spitalului Județean Mureș. De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Sorin-Marcel Bejan a fost hirotesit întru iconom-stavrofor, ca urmare a râvnei apostolice de care a dat dovadă în activitatea pastoral-misionară și administrativ-gospodărească. Totodată, ostenitorii și binefăcătorii sfântului locaș de închinare au primit din partea Arhipăstorului nostru Diplome de aleasă cinstire.

Biserica parohiei Cerghid a fost ridicată între anii 1932-1933, avându-i ca și ctitori pe soții Ioan și Maria Petra Oașa. Îndată după finalizarea edificării noului locaș, în anul 1933, biserica a fost sfințită de către Episcopul Ioan Stroia al Armatei, în timpul păstoririi preotului Vlad Apostol. Începând cu anul 2010, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a bisericii. În momentul renovării Sfintei Mese, în interior acesteia nu au fost identificate Sfinte Moaște, astfel încât s-a hotărât săvârșirea slujbei de târnosire a locașului de închinare. Toate lucrările de restaurare a bisericii au fost realizate prin contribuția deosebită a credincioșilor din această parohie, precum și cu sprijinul considerabil a numeroși binefăcători de pe întreg cuprinsul județului Mureș.

Share