ACUM
    Thursday, 01 October
  14°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială

Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Recea

08 Sep 2020
13:28

Marți, 8 septembrie 2020, zi în care Biserica noastră prăznuiește Nașterea Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Recea, protopopiatul Târgu-Mureș, cu prilejul hramului acestui așezământ monahal. În ajunul sărbătorii, Ierarhul nostru a oficiat slujba Vecerniei mari cu Litie, după care a rostit o meditație duhovnicească despre Născătoarea de Dumnezeu. În ziua Praznicului, Chiriarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a numeroși credincioși pelerini. În cadrul slujbei, la momentul rânduit, tânărul Adrian Lazăr a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei arhiepiscopale din Alba Iulia.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Precum a dovedit-o, de-a lungul veacurilor, Maica Domnului este un mare semn de biruinţă; Ea este Femeia biruitoare. La sfârşit, puterea Satanei va fi distrusă şi Ea însăşi o să-l lege cu lanţul ei şi o să-l închidă în împărăţia lui de moarte şi chin veşnic, de unde nu va mai putea ieşi. Atunci, în lume, va domni singurul Biruitor al iadului, păcatului şi morţii, Iisus Hristos, Împăratul întregului univers creat. De aceea, cunoscând puterea Maicii Preacurate, să trăim cu speranţă şi cu seninătate, în timp ce suntem luminaţi de Ea şi însemnaţi cu sigiliul iubirii sale materne”.

*

Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Recea, ridicată în apropierea municipiului Târgu-Mureș, a luat ființă în anul 1991, constituind o pecete spiritual-creștină ce se alătură noilor mănăstiri construite în țara noastră. Înainte de edificarea locașului de cult, pe locul actualei vetre monahale s-au aflat o bisericuță și o clădire administrativă, ambele fiind în fază primară de execuție. Acestea aveau să fie finalizate și finisate într-un timp relativ scurt, urmând ca în anul 1992 să fie construite altarul de vară și clopotnița, în stil rustic românesc. Între anii 1993-1995, a fost ridicată stăreția, corpul de chilii și o casă de oaspeți alcătuită din două apartamente și o sală spațioasă de conferințe.

Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată la data de 24 aprilie 1995, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, construcția propriu-zisă a bisericii durând din toamna anului 1995 până în vara anului 1996. Între anii 1999-2003, interiorul locașului de cult a fost împodobit cu mozaic de Murano, biserica fiind târnosită la data de 7 septembrie 2003 de către vrednicii de pomenire Petru al VII-lea, Patriarh și Papă al Alexandriei și al întregii Africi, și Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Ansamblul monahal de la Recea prezintă un caracter rustic românesc cu unele influențe bizantine și brâncovenești preluate de la mănăstirile din zona subcarpatică a Munteniei și ale celor din centrul și nordul Moldovei. Obștea viețuitoarelor acestei mănăstiri se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Cristina Chichernea.