Slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a Schitului „Sfântul Ioan Teologul” de la Găbud

9 Septembrie 2020

Miercuri, 9 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Schitul „Sfântul Ioan Teologul” de la Găbud, protopopiatul Aiud. Cu acest prilej, începând cu ora 11.00, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică a așezământului monahal de aici. Egumenul acestei vetre este părintele ieromonah Pantelimon Șușnea.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Întâistătătorul Eparhiei noastre a spus: „În această zi însorită, când prăznuim pe Drepții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, am pus piatra de temelie pentru noua biserică ce se va zidi la metocul Mănăstirii Oașa din localitatea Găbud, protopopiatul Aiud. O astfel de lucrare este plăcută lui Dumnezeu, bineștiind că bisericile sunt locuri de întâlnire cu Dumnezeirea, mărturii publice ale credinței și doxologii de bucurie ale celor ce se mântuiesc. Fie ca Hristos-Domnul să dea lucrătorilor înțelepciune spre zidire și putere spre săvârșire”.

Schitul de la Găbud este situat în extremitatea nord-estică a județului Alba, la o altitudine de 504 m, aflându-se în proximitatea granițelor cu județele Cluj și Mureș. Așezământul monahal a fost înființat în anul 2007, cu rol administrativ-gospodăresc, având statut de metoc al Mănăstirii Oașa. În ceea ce privește stilul arhitectonic, clădirea din incinta vetrei monahale prezintă un proiect contemporan care interpretează elemente tehnice ale limbajului arhitectural brâncovenesc, în interiorul căreia se regăsesc chiliile, atelierul de pictură și trapeza.


Share