Sfinţirea Catedralei de la Tirana

31 Mai 2014
Duminică, 01 iunie 2014, se va săvârşi la Tirana slujba de sfinţire a Catedralei Învierea Domnului de către SS Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, cu participarea Preafericiţilor Patriarhi Teofil al Ierusalimului, Irineu al Serbiei, Daniel al României, a Arhiepiscopilor Hrisostom al Ciprului, Ieronim al Atenei, (Mitropolitul) Sava al Varşoviei şi Anastasie al Tiranei.

Vor coliturghisi şi alţi mitropoliţi, reprezentanţi ai Patriarhiilor Alexandriei, Antiohiei, Moscovei, Bulgariei şi Georgiei.

După cum este cunoscut, în perioada prigoanei Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei (1967-1990), regimul ateist fie a distrus mulţime de biserici şi mănăstiri, fie le-a transformat în depozite, ateliere, tabere militare, centre de recreere.

În 1965, Catedrala veche din piaţa centrală a Tiranei a fost demolată, iar în locul ei a fost ridicat un hotel de 15 etaje.

Ansamblul noii Catedrale Învierea Domnului care se află în centrul Tiranei, împreună cu Paraclisul Naşterea Domnului, clopotniţa şi Centrul Sinodal, constituie un simbol al renaşterii din temelii a Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei.

Duminică după-amiază, va avea loc celebrarea Sărbătorii Tineretului Ortodox la Centrul Cultural, care a fost creat la subsolul Catedralei. La manifestări vor participa dl Bujar Nishani, Preşedintele Republicii Albania, dl Ilir Meta, Preşedintele Parlamentului, dl Edi Rama, Prim-ministru, dl Lulzim Basha, Primarul Tiranei, care, în ziua de luni, 02 iunie 2014, îi vor primi în mod oficial pe Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Locale.

Evenimentul sfinţirii Catedralei reprezintă o binecuvântare pentru creştinii ortodocşi din Albania, precum şi pentru întreaga ţară. Mai mult, acesta va reprezenta o mărturie importantă pentru lumea ortodoxă.

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/stiri/bsfintirea-catedralei-de-la-tiranab_17496.html]
Share