Sfinţii cinstiţi în luna iunie

2 Iunie 2014
În luna iunie, numită după tradiţie şi „cireşar”, sunt sărbătoriţi mulţi sfinţi români sau străromâni.

De exemplu astăzi, 2 iunie, este pomenit Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, este ocrotitor al Moldovei. Pe, 4 iunie, sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, ale căror cinstite moaşte se află la Mănăstirea Cocoş din judeţul Tulcea, iar pe data de 8 iunie, sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Nicandru şi Marcian. În data de 15 iunie este pomenit Sfântul Mucenic Isihie.

În a doua parte a lunii, pe 22 iunie, ortodocşii români îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 2006. Pe 24 iunie este Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Drăgaica sau Sânzienele, sărbătoare foarte dragă credincioşilor, mulţi dintre ei purtând numele Înaintemergătorului Domnului. Tot în aceeaşi zi este pomenit şi Sfântul Niceta de Remesiana. În penultima zi a lunii, pe 29 iunie, sunt pomeniţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar a doua zi, pe 30 iunie, Calendarul nostru îl consemnează pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, cinstit prin manifestări deosebite în special de credincioşii din Ardeal.

Pe lângă sărbătorirea zilnică a sfinţilor, anul acest luna Iunie cuprinde şi un praznic împărătesc şi anume în data de 8 iunie, în a 8-a duminică după Paşti avem praznicul Pogorârii Sfântului Duh sau Rusaliile.
Share