Sigiliu mănăstiresc din era cruciată, descoperit în Ierusalim

3 Iunie 2014
Autoritatea de Antichităţi Israeliană a anunţat în aceste zile că a descoperit un sigiliu rar, vechi de 800 de ani, din plumb, aparţinând Mănăstirii Sfântul Sava din Ierusalim.

Sigiliul prezintă bustul unui bărbat cu barbă, cu veşmânt, ţinând în mâna dreaptă o cruce şi în cea stângă Sfânta Evanghelie. Acesta este înconjurat de o inscripţie în limba greacă: "Sfântul Sava". Pe partea din spate a sigiliului se află o inscripţie greceasca mai mare: "Acesta este sigiliul Lavrei Sfântul Sava".

Sfântul Sava, sau conform numelui sau siriac, "Mar Saba", a fost unul dintre cei mai importanți și influenți lideri ai mișcării monahale creștine în curs de dezvoltare în deșertul Iudeii, în timpul perioadei bizantine. Sfantul Sava a infiintat mai multe mănăstiri, dar realizarea lui suprema a fost construirea Manastirii Sfantul Sava, denumita în continuare "Marea Lavra", în perioada bizantină.

Mănăstirea, situata pe o stâncă cu vedere spre Nahal Kidron, a fost casă a câteva sute de călugări. Aceasta este singura manastire din deșertul Iudeii, locuita continuu de la înființare, și chiar și astăzi există circa 10 călugări greci care locuiesc în mănăstire, aparținând Bisericii Grec-Ortodoxe", a declarat Autoritatea de Antichități.

Sursa: lonews.ro
Share