Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va sluji de Rusalii la Târgu Mureş

6 Iunie 2014
Duminică, 08 iunie, în cea de a opta duminică după Paşti, Biserica Ortodoxă serbează praznicul Pogorârii Sfântului Duh. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada penticostarului la Catedrala mare din Târgu-Mureş.

Arhipăstorul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la acest locaş de închinare, păstorit de părintele paroh Silviu Negruţiu.

Despre vizita pastoral misionară a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu la Târgu Mureş ne-a oferit detalii părintele paroh:

“Prezenţa la Târgu Mureş a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu a fost întotdeauna un prilej de mare bucurie din cel puţin două motive: mai întâi pentru că simţim nevoia binecuvântărilor arhiereşti şi a prezenţei Înaltpreasfinţitului cu liniştea sa lăuntrică între noi şi cu sfatul său cel bun iar în al doilea rând pentru că a avut întotdeauna bunătatea să aleagă pentru rugăciunile pe care le face în Târgu Mureş, momente deosebite ale anului bisericesc.

Am avut bucuria de a-l primi între noi pe Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu în ultimii ani atât la sărbătorile de iarnă, în mod special de Bobotează dar şi la hramul Catedralei mari din Târgu Mureş cu hramul “Înălţarea Domnului”.

Acum ne bucurăm într-un mod cu totul deosebit pentru că îl vom avea din nou prezent în rugăciune la praznicul Rusaliilor, când, ca şi la Bobotează, se adaugă profunzimii rugăciunii şi binecuvântarea pe care o dă Înaltpreasfinţia sa la sfinţirea apei, care luată acasă de credincioşi, socotim noi că va fi o mângâiere mai mare decât am avut-o până acum. Ne rugăm bunului Dumnezeu să ajungă în pace şi sărbătoarea să fie plenară pentru noi preoţii şi pentru toţi credincioşii care vor participa la Sfânta Liturghie.”

Pentru că a avut loc la 50 de zile după Paşti, praznicul Pogorârii Sfântului Duh, se mai numeşte şi Cincizecime, iar denumirea de Rusalii vine de la o sărbătoare păgână „Rosalia”, o sărbătoare a florilor şi în special a trandafirilor. Dacă duminica Ortodoxiei este „ziua onomastică” a Bisericii, Pogorârea Sfântului Duh este ziua sa de naştere.

Luni, 09 iunie, a doua zi de Rusalii, în ziua de prăznuire a Sfintei Treimi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Târgu-Mureş I, numită şi „Biserica de Piatră” unde va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. Slujitor la altarul acestui sfânt locaş este părintele Valentin Berbecar.
Share