ACUM
    Tuesday, 20 October
  1°C in Alba Iulia
Actualitatea eparhială

Prezență arhierească la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia

04 Oct 2020
16:00

În Duminica XIX-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Mănăstirea „Hristos Pantocrator” din Alba Iulia. Întâistătătorul Eparhiei noastre a participat la Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată în biserica „Sfântul Lazăr” din incinta așezământului monahal, iar la final a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul nostru a spus: „Dumnezeu dorește ca noi să avem credința care stăpânește situațiile, care dă neliniștea la o parte și care trece la acțiuni constructive, făcute pe baza încrederii în Dumnezeul Cel Atotputernic. Chiar dacă noi, creștinii, va trebui să înfruntăm procese, probleme, primejdii și dureri, nu este nevoie să ne îngrijorăm, pentru că «în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori prin Acela Care ne-a iubit pe noi», cum zice Sfântul Apostol Pavel. În calitate de copii ai Tatălui ceresc, să ne lăsăm în grija Sa îndurătoare, împletind mereu rugăciunea cu munca. Astfel, în ciuda tuturor adversităților, vom avea parte de satisfacții și de frumoase împliniri”.

Mănăstirea „Hristos Pantocrator” este situată pe hotarul de vest al municipiului Alba Iulia, într-o frumoasă zonă rezidențială, aflată la liziera pădurii de la poalele unei coline a Munților Metaliferi. Istoria așezământului este legată de numele celui de-al doilea episcop al Armatei, Ioan Stroia, din inițiativa căruia, în anul 1937, a fost înființat Schitul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. Odată cu instaurarea regimului comunist și desființarea Episcopiei Armatei, în anul 1948, aici au viețuit episcopii Policarp Morușcă al Americii și Veniamin Nistor al Caransebeșului.

Ansamblul monahal este construit în formă de cetate semideschisă, având în mijloc două frumoase locașuri de rugăciune: biserica mică „Sfântul Lazăr” și biserica mare „Sfântul Mare Mucenic Mina”. La inițiativa Părintelui Arhiepiscop Irineu, în urma unor ample lucrări, aici au s-a construit: Cripta Ierarhilor, Căminul bisericesc Peregrinus și Centrul cultural-misionar. Stareța acestui așezământ monahal este monahia Iuliana Rusu.