Resfințirea bisericii din filia Șincai-Fânațe, parohia Fânațe, protopopiatul Târgu-Mureș

În Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în filia Șincai-Fânațe, parohia Fânațe, protopopiatul Târgu-Mureș, comunitate păstorită de către părintele Petru Ioan Sârbu.

În Duminica a XXIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în filia Șincai-Fânațe, parohia Fânațe, protopopiatul Târgu-Mureș, comunitate păstorită de către părintele Petru Ioan Sârbu. Întâistătătorul Eparhiei noastre, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din localitate, după care a celebrat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. La finalul slujbei, ostenitorii și binefăcătorii care au contribuit la înfrumusețarea locașului de închinare au primit din partea Chiriarhului nostru Diplome de aleasă cinstire.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Arhipăstorul nostru, adresându-se celor prezenți, a spus: „Trăim un timp în care diavolul s-a pornit cu înverșunare să distrugă făpturile omenești. El le face pe acestea să se prosterneze, să se închine, unor idoli noi precum banii, plăcerea, orgoliul, necurăția și sacrilegiul. Îndepărtându-ne de Dumnezeu și tolerând păcatul, ba chiar declarându-l legitim, se extind calamitățile și catastrofele pe acest pământ. De asemenea, mulți creștini devin ca niște orfani disperați care suferă și se chinuiesc”.

Biserica „Sfânta Treime” din localitatea Șincai-Fânațe a fost edificată în anul 1924, în timpul păstoririi preotului Vasile Lupu. Peste un deceniu, aveau să fie pictate icoanele care împodobeau catapeteasma locașului de închinare, precum și cupola bisericii. Începând cu anul 1993, preot al comunității credincioșilor de aici este părintele Petru Ioan Sârbu, sub păstorirea căruia edificiul a fost supus unui proces amplu de renovare. Astfel, între anii 2000-2019, au fost executate numeroase lucrări de reabilitare a interiorului și exteriorului locașului de cult. De asemenea, în perioada 2013-2019, biserica a fost împodobită cu haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Dorin Slevaș din Șard (județul Alba).

Share