Slujire arhierească la hramul Mănăstirii Subpiatră, protopopiatul Câmpeni

Miercuri, 14 octombrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni.

Miercuri, 14 octombrie 2020, zi în care Biserica noastră face pomenirea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Subpiatră, protopopiatul Câmpeni. Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. Obștea monahală de aici se află sub oblăduirea maicii starețe stavrofora Maria Răfăilă și sub îndrumarea duhovnicească a părintelui ieromonah Ioil Sîngeorzan.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhipăstorul nostru a spus: „Credința ajută pretutindeni unde genunchii se pleacă și unde gura se roagă Bunului Dumnezeu, Părintele îndurărilor și a toată mângâierea. Credința este necesară ca aerul și ca hrana, pentru că ea dă scop vieții, biruință idealurilor și împlinire rugăciunilor noastre. Datoria noastră este să fim tari în credință, să o mărturisim ca sfinții și să o dovedim prin fapte bune, asemenea Sfintei Cuvioase Parascheva. Așa vom primi ca răsplată pentru credința noastră cununa vieții nemuritoare de la Hristos Care zice: «Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi»”.

Potrivit tradiției, biserica de lemn a Mănăstirii de la Subpiatră (comuna Sălciua) a fost edificată în anul 1797, pe locul unui locaș de cult mai vechi, cunoscut sub denumirea de „Schitul Maicii Domnului”. Peste două secole, la data de 8 iunie 1997, a fost așezată piatra de temelie pentru noua biserică ce poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Lucrările de zidire a locașului s-au încheiat în anul 2007, urmând ca în perioada anilor 2016-2020 să fie împodobit în haina picturii, lucrarea fiind executată în tehnica fresco de către pictorul Valentin Baci din Cugir. Slujba de târnosire a noii biserici a Mănăstirii de la Subpiatră a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Irineu pe data de 13 septembrie 2020, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci.

Share