In a doua duminica din Postul Mare, Inaltpreasfintitul Parinte Irineu a slujit la Campeni

Maine, 16 martie, cand sunt pomeniti Sfantul Mucenic Sabin Egipteanul, si Sfantul Cuvios Hristodul din Patmos, Biserica Ortodoxa se va afla in a doua Duminica din Postul Mare. Biserica noastra a inchinat aceasta a doua duminica Sfantului Grigorie Palama. Pericopa evanghelica randuita sa se citeasca din cap 2 de la Marcu prezinta vindecarea Slabanogului din Capernaum.

In aceasta Duminica a Triodului Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent la biserica parohiei Campeni - Deal cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" si "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", unde a slujit Sfanta Liturghie si a rostit cuvantul de invatatura. Credinciosii ortodocsi din aceasta parohie sunt pastoriti de preotii Ioan Onet si Viorel Trifa.

Un istoric al parohiei si programul duhovnicesc de duminica ni le-a prezentat parintele paroh Ioan Onet:

"Am onoarea ca preot sa exprim cateva pagini din istoria orasului Campeni si a bisericii ortodoxe Campeni - Deal. Orasul Campeni, bastion de spiritualitate si romanism din legendara Tara a Motilor, este un oras de munte compus din unsprezece catune rasfirate pe dealuri si vai. Sub raportul pozitiei geografice Campeniul se afla la o altitudine de 618 m, asezat la nord-vestul judetului Alba, in zona de mijloc a Muntilor Apuseni, intr-un bazin depresionar, marcat de confluenta celor doua Ariesuri.

Intreaga localizare geografica cumuleaza o suprafata de 8670 ha, bogata in diversitatea florei, a faunei, precum si in frumuseti peisagistice amintind de plaiul mioritic. Prima atestare documentara a orasului Campeni este consemnata in data de 16 martie 1598, desi asezarea este mult mai veche, lucru confirmat de urmele de spalare a aurului descoperite pe malurile Auratusului inca de pe vremea romanilor.

Ocupatia de baza a locuitorilor este cresterea vitelor, agricultura montana, prelucrarea lemnului - mestesug specific zonei superioare a Ariesului. Arta de modelare a lemnului, dandu-i forme utilitare si decorative, cunoaste o veritabila traditie transmisa din generatie in generatie: ciubere, cofe, putini, donite, linguri, fluiere, tulnice. A fost arta de a trai romaneste, arta prin care motii si-au pastrat traditiile, portul, limba si credinta strabuna.

Pe o culme a versantilor nord-estici a orasului se ridica maiestuos asemenea brazilor care strajuiesc, biserica ortodoxa cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" si "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe". A fost zidita in anul 1811 dupa arhitectura traditionala transilvana, cu ziduri de piatra si ceramica, acoperita cu invelitoare din tabla zincata. Vatra acestei biserici este mult mai veche datand din anul 1550. Zidirea s-a facut sub pastorirea vrednicului paroh Ioan Patita, care a fost primul protopop al Campeniului, cu colaborarea epitropilor si a credinciosilor.

Avem bucuria de a va aduce la cunostinta ca in aceasta biserica s-au facut multe reparatii. In anul 1930-1934 protopopul Iosif Sorin Furdui a prelungit biserica cu zece metri impodobind-o cu stranele laterale. Intre anii 1975-1981, sub pastorirea preotului Gheorghe Benchea s-au executat lucrari de reparatii capitale, exterioare, interioare, terminandu-se cu pictura in 1984, si s-a sfintit la 25 august 1985 de catre vrednicul de pomenire Preasfintitul Emilian Birdas, dand acestei biserici si numele de "Catedrala Muntilor Apuseni".

De atunci, aceste lucrari au mai continuat, printre care as reaminti vopsirea turlei si a acoperisului de la biserica de trei ori, confectionarea vitraliilor, incalzirea centrala, jgheaburi noi. Şi iata ca sirul preotilor care s-au perindat pe la zidire si pana azi este impresionant, 10 la numar.

Avem onoarea si bucuria ca sa invitam duminica, 16 martie, pe Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Irineu la o Liturghie Arhiereasca. Programul se va desfasura incepand de la ora 09.30 cu primirea Ierarhului, apoi Liturghia Arhiereasca si rostirea unui cuvant al Inaltpreasfintitului, ziditor pentru noi preotii si credinciosii.

Cu aceasta ocazie invitam noi, preotii care pastorim la aceasta biserica, subsemnatul Ioan Onet si parintele Viorel Trifa, pe toti locuitorii Tarii Motilor, pe cei din oras, localnici, si pe cei din imprejurimi, sa ia parte la acest eveniment deosebit.

Permiteti-mi ca sa mai adaug cateva cuvinte spunand ca rolul pe care aceasta biserica cu hramul "Sfantul Ierarh Nicolae" si "Marele Mucenic Gheorghe" a avut de-a lungul istoriei o edificare a vietii spirituale a motilor. Aici s-au adunat in vremuri de restriste, cu lacrimi in ochi, cu mainile impreunate la rugaciune, motii. Aici si-au plans necazurile, infrangerile, bucuriile si biruintele. Aici au invatat spiritul de unitate crestina-nationala care i-a facut sa-si tina nealterata identitatea de neam, credinta si tara pentru care s-au dat atatea jertfe ale inaintasilor. As incheia cu cuvintele: trecutul unui popor nu se discuta, el se afirma."

Share