Cursuri de formare in patrimoniul cultural

14 Martie 2014
Centrul de pregatire pentru patrimoniu "Sfantul Constantin Brancoveanu" al Patriarhiei Romane organizeaza noi serii de cursuri in domeniul formarii de personal calificat pentru ocrotirea, salvgardarea si o mai buna punere in valoare a patrimoniului detinut de unitatile administrative ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Centrul de pregatire pentru patrimoniu "Sfantul Constantin Brancoveanu" al Patriarhiei Romane este autorizat sa initieze, perfectioneze si specializeze, prin programe specifice: muzeografi, gestionari-custozi, conservatori bunuri culturale, bibliotecari, ghizi obiective culturale. De asemenea, centrul organizeaza, la cerere, si programe de scurta durata de contabilitate primara, inventariere si gestionare a patrimoniului, evidenta informatizata, inspector resurse umane. "La programele Centrului de pregatire pentru patrimoniu al Patriarhiei Romane se inscriu tot mai multi cursanti proveniti din unitati muzeale de stat. In anul 2013, 18 participanti au provenit de la muzeele din Bucuresti, Constanta, Cluj-Napoca, Ploiesti, Braila, Giurgiu s.a. In toamna anului 2013, la solicitarea si din initiativa Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, la Galati s-a inaugurat o noua filiala de pregatire, fata de cele deja existente la Bucuresti, Iasi, Vatra Dornei, manastirile Sambata de Sus, Bistrita-Valcea, "Sfanta Cruce" - Oradea. O prioritate in activitatea centrului a fost organizarea, in continuare, a programelor scurte, de o zi, de instruire in domeniul evidentei si gestiunii patrimoniului detinut de unitatile administrative ale Bisericii Ortodoxe Romane, program inceput inca din anul 2012. La cursurile organizate in cadrul Arhiepiscopiei Targovistei, Episcopiei Giurgiului, Episcopiei Oradiei si Episcopiei Salajului au participat peste 250 de persoane cu atributii in domeniul evidentei si gestiunii patrimoniului. Anul 2013 a fost un an cu un numar-record de participanti, peste 300, la cursurile organizate de centrul nostru", a precizat prof. Victor Simion, consilier patriarhal si coordonator al programelor derulate de Centrul de pregatire pentru patrimoniu "Sfantul Constantin Brancoveanu" al Patriarhiei Romane.

In acest an, centrul va organiza in toate eparhiile din tara cursuri de instruire de o zi a responsabililor cu evidenta si gestiunea patrimoniului din fiecare eparhie. "S-au trimis instiintari la toate eparhiile in vederea alcatuirii unui calendar lunar care sa cuprinda, pana la finele anului 2014, intreg personalul cu asemenea responsabilitati. Estimam ca in anul 2014 vor participa la aceste instruiri circa 500-600 de cursanti din toate eparhiile. In ceea ce priveste cursurile de formare profesionala, anul 2014 va insemna in primul rand incheierea programului de pregatire pentru muzeografi, conservatori si gestionari-custozi, prin organizarea sesiunii de examene, si apoi organizarea celor doua stagii de pregatire si finalizare pentru participantii la cursul de conservator bunuri culturale organizat la Arhiepiscopia Dunarii de Jos. Mai precizez faptul ca specialistii centrului nostru sunt implicati si in asigurarea asistentei de specialitate pentru organizarea sau reorganizarea unor colectii muzeale, cum sunt cele de la manastirile Hurezi-Valcea, Sambata de Sus-Brasov, sau de la Arhiepiscopia Dunarii de Jos", a mai spus prof. Victor Simion.

Mai multe detalii si informatii puteti afla la sediul centrului: str. Maria Rosetti nr. 63, sect. 2, Bucuresti, la nr. de telefon/fax 021. 210.07.12, sau adresele de mail: centruldepregatire@gmail.com si patrimoniulbisericesc@yahoo.com.
Share