Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, la evenimentul „Luna Filantropiei – Luna Copilului în culori”

11 Iunie 2014
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a luat parte ieri, 10 iunie, la evenimentul „Luna Filantropiei – Luna copilului în culori”, organizat de către Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia în municipiul Reghin, în colaborare cu Primăria municipiului Reghin şi Consiliul Local Reghin. La festivităţi au participat aproximativ 500 de copii din casele de tip familial, din centrele de zi şi cele educaţionale, din centrele de consiliere şi din celelalte aşezăminte sociale din judeţele Alba şi Mureş, aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei.

Evenimentul a debutat la ora 10.00, la Casa de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin, unde a avut loc un spectacol susţinut de către copii, în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, atât din judeţul Mureş, cât şi din judeţul Alba. La deschiderea spectacolului, cei mici şi invitaţii lor au fost întâmpinaţi de către Doamna Ec. Maria Precup, Primarul municipiului Reghin, care le-a transmis un cuvânt de bun venit.

În cadrul manifestărilor a avut loc şi o expoziţie cu lucrări artistice şi obiecte realizate de copii, au fost realizate desene pe asfalt, în Parcul Central al municipiului Reghin, atât de către copiii din aşezămintele sociale, cât şi de către cei din şcolile municipiului Reghin. „Ziua Filantropiei – Ziua Copilului în culori” s-a încheiat cu un moment mult aşteptat – un bal mascat pentru copiii ocrotiţi în cadrul aşezămintelor sociale, la Sala Festivă „Mirona” din Reghin.

În cuvântul său adresat celor prezenţi, Ierarhul nostru a spus: „Referindu-se la marea însemnătate ce o prezintă copilul pentru omenire, scriitoarea engleză Ellen Key are perfectă dreptate când îl numeşte „Majestatea sa, copilul”. Pe drept cuvânt, ea spune că în pruncul din faşă zace viitorul, în copilul care se joacă înaintea noastră „stă istoria”, adică stă viitorul omenirii. Conştienţi de aceasta, noi ne străduim să le oferim copiilor educaţia religioasă şi morala creştină. În acest fel, în sufletele lor minunate şi curate ca florile, noi sădim idealurile sfinte ale Marelui Pedagog şi Învăţător al lumii – Iisus Hristos. Crescându-i pe copii în învăţătura sănătoasă, noi îi facem „bogaţi în modestie, în bunătate şi în înţelepciune”, precum afirmă Sfântul Ioan Gură de Aur.”

*

În prezent, aproape 900 de copii din judeţele Alba şi Mureş sunt ocrotiţi sau beneficiază de servicii sociale în cele aproximativ 40 de centre şi aşezăminte pentru copii susţinute de către Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, împreună cu Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia. La nivelul eparhiei, în cele două judeţe, funcţionează 18 case de tip familial, cu aproximativ 230 copii, un centru de formare a deprinderilor pentru viaţă independentă pentru 15 copii, 6 centre de zi pentru copii având 150 de beneficiari, 16 centre educaţionale în care învaţă 400 de copii, un centru rezidenţial pentru 14 copii, două centre şcoală specială pentru 30 copii cu dizabilităţi şi un centru de zi pentru copii antepreşcolari, în care sunt ocrotiţi 34 de copii. Centrele funcţionează în parteneriat cu Consiliile Judeţene Alba şi Mureş prin Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar beneficiază şi de sprijinul administraţiilor locale sau a altor parteneri locali.
Share